Cultuurgebouw Amare opent voor iedereen.

Cultuurgebouw Amare opent voor iedereen.

Onderwijs- en cultuurcomplex Amare in Den Haag Foto : Hanna van Schouwenburg

Afgelopen zomer, op 4 en 5 september 2021 is aan het Spui in Den Haag het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex Amare geopend. Na 5 jaar is dit indrukwekkende gebouw te bezoeken. Met een oppervlakte van 7,5 voetbalveld en een bijzondere architectuur wordt het zeker een dag om naar uit te kijken.

 

Architect Patrick Fransen is een van de architecten die gewerkt heeft aan dit onderwijs- en cultuurcomplex. Op de site van  Amare vertellen ze dat Amare het huis is van het Zuiderstrandtheater, Koninklijk Conservatorium, Nederlands Dans Theater en het Residentie Orkest. Een uitgebreide collectie van verschillende complexen. Zo is dat ook te  zien aan de architectuur. ‘Als je het gebouw gaat zien als een verzameling kleinere gebouwen, met pleinen, steegjes en straten erin, dan wordt het bijna een soort stadje. Het wordt dan ook vanzelfsprekend dat je de grote huizen in die nieuwe stad een eigen kleur wilt geven. Ze hebben allemaal een eigen karakter, en een eigen herkenbare buitenkant,’ verteld Patrick Fransen.

In Amare zijn er theaterzalen, concertzalen, publieke ruimtes en horecagelegenheden te vinden. Het is niet alleen een instelling voor voorstellingen maar er is ook onderwijs, een middelbare school en conservatorium voor dans en muziek. Er kunnen ongeveer 6600 mensen tegelijk het gebouw betreden.

‘Het is een gastvrijgebouw dus, het gebouw is van iedereen.’ Amare kan je bezoeken zonder een kaartje. Je kunt er op de derde verdieping bijvoorbeeld een kopje koffie doen. De stadskantine waar Patrick over verteld is een publiek restaurant, je kunt er gewoon heen. Voor jong en oud staan er allerlei voorstellingen in de agenda.

Verslaggever Hanna van Schouwenburg spreekt Marioleine Hendriks, facilitair medewerkster bij Amare, verder over de verhuizing en hoe het nu is met dit nieuwe gebouw.

Over de auteur

Fernanda Klarenbeek

Mijn naam is Fernanda Klarenbeek, ik ben 19 jaar oud en kom uit Den Haag. Ik ben eerste jaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Schrijven doe ik graag, hier haal ik mijn creativiteit uit. Het liefst schrijf ik over lifestyle maar ook over maatschappelijke onderwerpen zoals milieu. Mijn interesses liggen erg breed.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *