Langere wachttijden bij GGZ

Langere wachttijden bij GGZ

Het aantal mensen met psychische klachten is het laatste jaar enorm gegroeid, wat onder andere te maken heeft met de impact van de coronacrisis op mentale gezondheid. Dit, en een tekort aan behandelaren, heeft geleid tot nog langere wachtlijsten bij de GGZ. In 2016 zijn zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen de maximale duur van wachtlijsten overeengekomen. Er mogen maximaal vier weken tussen het eerste contact met een zorgaanbieder en het intakegesprek zitten. Tussen de intake en de behandeling mogen het maximaal tien weken zijn. In veel plekken zijn de wachttijden echter veel langer. In Den Haag is de actuele wachttijd voor een intake zes weken in plaats van vier weken.

Volgens Veronique Esman, directeur van de Nederlandse GGZ, zijn er elk jaar tienduizenden nieuwe mensen die hulp zoeken voor hun psychische klachten. Het laatste jaar is dit aantal mensen extra gestegen vergeleken met afgelopen jaren. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut over de impact van de coronacrisis op de psychische gezondheid blijkt dat er een toename is van gevoelens van depressie, angst en slaapproblemen.

Om de wachtlijsten niet nog langer te maken, heeft de Parnassia groep in Den Haag een aantal weken geleden besloten om een opnamestop in te voeren voor mensen met veel voorkomende problemen als depressie en angst. De opnamestop heeft voor een deel te maken met een tekort aan behandelaren in de GGZ. Branche- en beroepsverenigingen pleiten al jaren voor structurele uitbreiding van het aantal GZ opleidingsplaatsen om dit op te lossen.

In het audiofragment vertelt Jenna Bansie, trajectbegeleider van Reakt, wat onderdeel is van de Parnassia groep, over haar ervaringen met de lange wachtlijsten.

Over de auteur

Lisette van de Woestijne

Mijn naam is Lisette van de Woestijne, ik ben 19 jaar en ik woon in Alphen aan den Rijn. Sinds 2021 maak ik nieuwsberichten over Den Haag voor de Nieuwsooievaar. Ik ben student aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.