ROC Mondriaan gehackt door cybercriminelen

ROC Mondriaan gehackt door cybercriminelen

Het ROC Mondriaan in Den Haag.

Auteur: Shalisa Debidien

Het is bijna een maand geleden dat onderwijsinstelling ROC Mondriaan Den Haag is gehackt. De systemen liggen plat, studenten moesten onverwachts weer fysiek les volgen en persoonsgegevens lopen gevaar. Daarnaast zijn de autoriteiten er nog niet achter wie de hack heeft uitgevoerd.

De onderwijsinstelling heeft aangifte gedaan en er is een digitaal onderzoek gestart om de schade in kaart te brengen. Er hangt nog veel onduidelijkheid boven het incident, tot grote ergernis bij de studenten van het ROC.

“Het laatste weekend voordat school zou beginnen kreeg mijn moeder een melding op haar telefoon dat mijn school gehackt was, en dat het ROC naar aanleiding hiervan aanpassingen zou maken in onze roosters. Ik wist nog niet wat ik moest verwachten, en er was veel onduidelijkheid. Toen ik het nieuws te horen kreeg baarde ik mij grote zorgen over de veiligheid van mijn gegevens, en hoe de school het probleem zou oplossen. Ik had er niet veel hoop in, omdat het vorig jaar ook niet soepel verliep met de regelingen van het onderwijs op school.” Rashweena (17) zit nu in haar 2e jaar van de opleiding maatschappelijke zorg niveau 4 en moest door de hack in één klap weer voltijd fysiek onderwijs volgen.

“Door de hack kunnen studenten en docenten nu ook niet meer in Teams, en wordt al het onderwijs dus fysiek gegeven. Alle lessen die online gegeven werden, die zijn nu komen te vervallen. En dit zorgt er dus voor dat wij een groot gedeelte van de opleiding missen. In alle eerlijkheid ben ik wel blij dat er weer fysiek les wordt gegeven, omdat ik mijn vrienden en klasgenoten weer kan zien, maar ik maak mij wel zorgen over de nasleep van de lessen die wij nu missen.” Het ROC heeft bij studenten aangegeven bezig te zijn met het herstellen van de schade die is aangedaan. De eerste stap is het aanmaken van nieuwe accounts en wachtwoorden voor docenten, en daarna zijn de studenten aan de beurt.

“Dit soort dingen kunnen altijd gebeuren, en ik neem het ROC niets kwalijk. Iemand heeft waarschijnlijk toevallig een ingang gevonden in het beveiligingssysteem. Wel hoop ik dat de school geleerd heeft van deze hack, en dat zij het in de toekomst kunnen voorkomen. Wellicht kunnen ze de hacker nog gebruiken om te kijken hoe diegene precies binnen is gekomen, en daar de beveiliging indien nodig op aanpassen.” Er is vanuit het ROC nog niet bevestigd of er persoonsgegevens van docenten en studenten zijn gelekt, maar de mogelijkheid wordt zeker niet uitgesloten. “Mochten er gegevens gelekt zijn, dan hoop ik in ieder geval dat mijn DigiD gegevens nog veilig zijn. Als dit niet het geval is, dan is de meest logische stap aangifte doen tegen de school.

Zoals eerder aangegeven is het nog niet duidelijk wie de hack heeft uitgevoerd, maar ik zou er niet gek van opkijken als het een student was. Het kan zijn dat iemand uit verveling is gaan experimenteren, of misschien is het gewoon een slechte grap. Het lijkt mij sterk dat de hacker mijn school gechanteerd heeft voor geld, maar als je erover nadenkt is alles mogelijk. Het ROC is natuurlijk een grote onderwijsinstelling met verschillende locaties, en ik denk dat zij daarom ook slachtoffer zijn gevallen van een hack.”

Luister hieronder naar het interview met assistent-professor Rolf van Wegberg van de faculteit Techniek, Bestuur en Management aan de TU Delft, door Rowan van Rooijen.

https://soundcloud.com/user-966403123/interview-rolf-van-wegberg/s-w93CdUvH12o

Over de auteur

Rowan van Rooijen

Rowan van Rooijen (1997) is een tweedejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zijn passie ligt bij audio en heeft dan ook al meerdere audio reportages gemaakt en een podcast over de genocide in Srebrenica. Van Rooijen is breed geïnteresseerd en georiënteerd en pakt graag zijn kansen. De in Leidschendam geboren journalist heeft daarnaast een passie voor sport, geschiedenis en sociologie. Van Rooijen ronde in 2017 zijn MBO Social Work af.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *