Horeca niet tevreden met vaccinatiebewijs

Horeca niet tevreden met vaccinatiebewijs

QR code

Het is verplicht om aan te tonen dat je gevaccineerd, negatief getest of van corona hersteld bent bij binnenkomst van horecagelegenheden door middel van een QR code: het vaccinatiebewijs. Deze verplichting ging afgelopen vrijdag in. Ondanks dat niet alle Haagse horecagelegenheden deze regel handhaven, lijden sommigen van hen alsnog onder dalende inkomsten naar aanleiding van deze nieuwe maatregel.

Het kabinet heeft het vaccinatiebewijs ingevoerd omdat exclusief gevaccineerde, negatief geteste of van corona herstelde gasten in de horeca de kans op overvloedige verspreiding van corona zullen voorkomen. De 1,5-meterregel is dan niet meer nodig in de horeca. Het vaccinatiebewijs wordt ook gezien als een manier om mensen te motiveren zich te laten vaccineren. Dit komt met nadelen voor het restaurant van de 37 jarige Kavita. Er is ons gevraagd haar restaurant anoniem te houden.

Naast de last van het sluiten van de horeca in de pandemie, wordt het vaccinatiebewijs door de eigenares ervaren als nog een klap die corona met zich meebrengt voor de horeca. ‘Sinds zaterdag ontvangen wij nu negentig procent minder klanten’, zegt Kavita. Volgens Kavita komt dit omdat het merendeel van haar klanten komt uit een doelgroep die ‘meer bewust en alert’ is. ‘Ze vragen zich af: Wat doet een vaccinatie nou, hoe vaak is dit getest?’ vertelt Kavita. De eigenares voelt zich niet per se veiliger nu er alleen gevaccineerde zijn toegestaan. ‘Er is niet gebleken dat je van een vaccinatie geen corona kan krijgen’, aldus Kavita. Tot nu toe heeft de eigenares de pas één keer actief gecontroleerd. ‘In de horeca vind ik het niet per se nodig. Als je naar mijn opstelling kijkt is er genoeg ruimte. Niemand zit op elkaars lip, iedereen heeft een eigen tafel en niemand hoeft een tafel te delen. Ik vind de 1,5-meterregel fijner dan de coronapas.’

Beluister hieronder in het audiofragment een gesprek tussen onze verslaggeefster Nicolle en Kavita waar nog verder op het onderwerp wordt ingegaan:

[embed]https://soundcloud.com/jdfkl/interview-met-kavita-en-nicolle[/embed]

Over de auteur

Maithili Bansie

Mijn naam is Maithili Bansie. Ik schrijf actueel nieuws voor de Nieuwsooievaar over de regio Den Haag. Het liefst schrijf ik over onderwerpen met betrekking tot de samenleving.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *