Internationale studenten verdedigen zich tegen Nederlandse buitensluiting

Internationale studenten verdedigen zich tegen Nederlandse buitensluiting

Ook in de huisvesting hebben de expats het moeilijk

Veel internationale studenten hebben nog steeds geen toegang tot QR-codes. Deze zijn nodig om deel te kunnen nemen aan sociale evenementen. Daardoor is het voor expats nog moeilijker om te integreren in de Nederlandse samenleving. Tenminste, zo lijkt het. Psychologe en oud-onderwijsadviseur in Den Haag Nicole Gieskes ziet zowel positieve als negatieve aspecten aan de situatie van die studenten.

“Insluiten en uitsluiten is ontzettend schadelijk voor iemands ontwikkeling en zijn echt psychologische thema’s,” zegt Gieskes. Volgens haar gebeurt insluiten en uitsluiten wel degelijk, maar is het wel een bepaald type student die hier naar Nederland komt: “Buitenlandse studenten komen hier natuurlijk niet voor niets, ze kiezen er wel voor. Het type leerling die dat aangaat wil waarschijnlijk zelf ervaren hoe het is om in een ander land hun studie te volgen.”

Niet alleen het geklungel met de corona-pas laat de internationals zich buitengesloten voelen, ook corona in het algemeen heeft veel gedaan met studenten en jongeren. Want ondanks dat jongeren volgens Gieskes een grotere veerkrachtigheid en aanpassingsvermogen hebben dan oudere personen, ziet ze ook “een stevige toevoer van jongeren” in verschillende grote psycholoog-praktijken.

Gelukkig zijn er voor langdurig-verblijvende internationale studenten al vanaf een jonge leeftijd regelingen die hen ondersteunen: “In Den Haag gaan buitenlandse studenten vooral naar een internationale school. Maar als ouders er toch voor kiezen om hun kinderen te laten integreren op een normale Nederlandse basisschool, dan worden die kinderen echt goed begeleid.”

Maar wat kunnen we er zelf aan doen om de expats zich meer op hun gemak te laten voelen? Volgens Gieskes is de oplossing simpeler dan we misschien denken: “Het is belangrijk om ze (internationale studenten) te blijven betrekken. Het gaat om een bepaalde maten van nieuwsgierigheid in iemand tonen. Wij Nederlanders kunnen best een eigenwijze bevolking zijn, dat kan een impact hebben op een internationale student.”

Over de auteur

Thomas Korsten

Hey! Ik ben Thomas Korsten, en ik ben student Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Voordat ik hier kwam te studeren, was ik werkzaam als redacteur bij de Formule 1 nieuwssite GPblog.com. Tegenwoordig deel ik ook nog andere creatieve content op mijn eigen sociale media kanelen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.