Vaccinatieweek van start in Den Haag

Vaccinatieweek van start in Den Haag

Tekst: Rowan van Rooijen

Afgelopen zondag is in Den Haag de vaccinatieweek van start gegaan. In deze week worden er verschillende activiteiten georganiseerd die verband houden met de vaccinatie tegen infectieziektes. Zo worden er op verschillende plekken voorlichtingsbijeenkomsten gegeven. Ook jongeren worden bij deze week betrokken. Zo zal er een spreekbeurt worden gegeven door twee scholieren uit groep acht.

Het doel van de campagne is om het Rijksvaccinatieprogramma en het nut van vaccineren duidelijker te maken. Daarnaast komt naar voren dat de gezondheid van de kinderen een belangrijke rol speelt. De vaccinatie is tegen 12 besmettelijke ziekten, die voorkomen bij kinderen. Maar bijvoorbeeld de HPV vaccinatie, is een vaccinatie waar de werking op lange termijn geld. Deze week word georganiseerd door meerdere partijen. Zo is de gemeente Den Haag nauw betrokken, maar ook het GGD Den Haag en het CJG Den Haag spelen een rol in deze week. Het thema van de vaccinatieweek is: voor jezelf voor elkaar. Hiermee willen de betrokken partijen zeggen dat vaccineren belangrijk is voor je eigen gezondheid, maar ook die van een ander. De gemeente heeft het in een persbericht over een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Den Haag scoort de laatste jaren goed in de onderzoeken van het RIVM naar de vaccinatiegraad. Zo was er een stijging van 14% onder jongeren die de HPV vaccinatie haalde. Toch blijft Kavita Parbhudayal, wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid in Den Haag, kritisch. “Voor de hele G4, dus inclusief Den Haag, geldt dat de vaccinatiegraad nog altijd onder het landelijk gemiddelde blijft.’’ zo meld wethouder Parbhudayal in een persbericht van de gemeente Den Haag. Het is duidelijk dat de gemeente een doelgerichte aanpak heeft en goed onderzoek doet waar verbetering mogelijk is.

De gemeente heeft eerder al sleutelfiguren ingezet om de vaccinatiebereidheid te vergoten. Dit zijn personen die een belangrijke taak hebben binnen een wijk. Denk aan een sportcoach of aan buurtvaders en -moeders.

Benieuwd hoe een jonge moeder denkt over vaccineren? Luister dan naar het interview van Naomi Noort, zij ging in gesprek met een moeder over het vaccineren.

Over de auteur

Rowan van Rooijen

Ik ben Rowan van Rooijen (1997) geboren in Leidschendam. Op dit moment schrijf ik voor De Nieuwsooievaar, een regionale nieuwssite die schrijft over de regio Den Haag. Ik heb een passie voor schrijven, sport en muziek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.