Zo denken Haagse LHBTI leden over de bekladding van het homomonument

Zo denken Haagse LHBTI leden over de bekladding van het homomonument

Internationaal Homomonument Den Haag

Het Internationaal homomonument op Koekamp in Den Haag is tussen 26 en 27 september beklad. Het monument was aan drie kanten gevuld met tekeningen en tekst tot ongeveer twee meter. Of de tekeningen en teksten haatdragend zijn tegenover de LHBTI gemeenschap, is niet bekend. De meningen hierover verschillen binnen de LHBTI gemeenschap.

Het homomonument In Den Haag, neergezet om homoseksuelen te gedenken die wegens hun geaardheid worden onderdrukt of vervolgd, is afgelopen week gevuld met tekeningen en teksten. De teksten zijn geen echte taal, en wat er met de tekeningen bedoeld wordt is onduidelijk. De stichting Internationaal Homomonument Den Haag meldde aan Omroep West aangiften van vernieling gedaan te hebben bij de gemeente. In opdracht van de gemeente is het monument schoongemaakt, maar de tekeningen zijn nog licht zichtbaar.

De 20-jarige Hagenaar Cristiano weet hoe het is om gediscrimineerd te worden vanwege je seksualiteit. Cristiano vat deze gebeurtenis op als persoonlijke discriminatie tegenover de LHBTI gemeenschap. ‘Het monument roept bewustzijn op voor ons. De bekladding laat zien dat wij als LHBTI leden ons niet volledig veilig kunnen voelen,’ aldus Cristiano. Cristiano vertelt dat ieder persoon die lid is van de LHBTI gemeenschap discriminatie ondergaat, of ze het nou doorhebben of niet. ‘Dat zie je bijvoorbeeld terug in wat er met het monument is gebeurd.’ Niet ieder lid van de LHBTI gemeenschap denkt hetzelfde over de bekladding van het monument. De 22-jarige Chris vat de bekladding niet op als persoonlijke discriminatie. Ze vindt het ‘stom vandalisme.’ Ze geeft aan dat het best zou kunnen dat mensen niet weten waar het monument voor staat, omdat dit niet expliciet zichtbaar is. ‘De kans is groot dat het gewoon vandalisme is, niet per se gericht op de LHBTI gemeenschap.’

Cristiano gaf aan dat het op een manier goed is wat er is gebeurd. ‘Zo komen mensen tot hun bezinning, ze worden bewust over wat ze doen of zeggen doordat de homofobie op deze manier zichtbaar is.’ Chris vertelt dat ieder jaar een dag uitroepen om het lijden van LHBTI leden te herdenken bij het monument, een manier kan zijn om Den Haag bewust te maken over homofobie. Dit gebeurt ieder jaar op 4 mei.

Beluister hieronder het audio fragment waarin onze verslaggeefster Nicolle een gesprek aangaat met voorbijgangers van het homomonument over deze gebeurtenis:

Over de auteur

Maithili Bansie

Mijn naam is Maithili Bansie. Ik schrijf actueel nieuws voor de Nieuwsooievaar over de regio Den Haag. Het liefst schrijf ik over onderwerpen met betrekking tot de samenleving.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.