Tekort aan pabo aanmeldingen met lege klaslokalen als gevolg

Tekort aan pabo aanmeldingen met lege klaslokalen als gevolg

foto by Sara Jay

Steeds minder mensen melden zich aan voor de lerarenopleiding, beter bekend als de pabo. En dat is zorgelijk volgens demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs). Er is al een enorm leraren tekort. Wij gingen in gesprek met Tobias, een pabo student die denkt te weten waarom er steeds minder aanmeldingen zijn.

Een mogelijke reden voor de daling zou kunnen komen door het feit dat het beroep leraar steeds onaantrekkelijker wordt. Het is een vrij intensief beroep waar je echt zin in moet hebben terwijl je er volgens velen leraren te weinig voor betaald krijgt. Zo vertelde Remco (32) aan het AD dat hij met 32 uur in de week 1830 euro netto verdient. Dit maakt het voor veel jongeren natuurlijk steeds minder aantrekkelijk.

Zelf denkt Tobias vooral dat het komt door de hoge drempel die er ligt. Zo moet je drie toelatingstoetsen afleggen en moet je direct starten met stage en een hoop andere testen. Dit vindt Tobias dan ook jammer aangezien hij het een prachtig beroep vindt.

Benieuwd wat Tobias nog meer te zeggen had over waarom hij denkt dat er minder aanmeldingen zijn en over zijn ervaring op de pabo? Luister dan naar het interview hieronder.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.