Het Armoede Fonds biedt menstruatieproducten aan bij MUP’s, of te wel Menstruatieproucten UItgiftepunten. Dit kunnen bijvoorbeeld lokale voedselbanken en hulporganisaties zijn. Zo zijn er in Den Haag al 37 uitgiftepunten voor vrouwen die behoefte hebben aan de producten.
Één op de tien meisjes heeft niet genoeg geld voor menstruatieproducten. 5.5 procent van de meisjes of jonge vrouwen geeft aan wegens geldgebrek ooit andere producten te hebben gebruikt dan maandverband en tampons. Dit lijdt vaak tot thuisblijven op schooldagen en dus het missen van belangrijke lessen, toetsen en wellicht examens. Menstruatieproducten moeten regelmatig vervangen worden. Zo voorkom je irritatie en infecties, daarnaast is het hygiënischer en geeft het een comfortabeler gevoel. Echter om zoveel mogelijk te besparen, kiezen meisjes met menstruatie-armoede ervoor om dit zo lang mogelijk uit te stellen.
De Menstruatieproducten Uitgiftepunten ontvangen graag tampons, maandverband, wasbaar maandverband en menstruatiecups. Er is ook veel vraag naar inlegkruisjes en incontinentiemateriaal. ‘We willen vrouwen zelf de keus bieden om een product uit te kiezen dat bij hen past’, aldus het Armoede Fonds.
Onze audioredacteur Fernanda sprak met Persvoorlichter Irene Verspreek, luister hier naar het audio interview.