Stichting Armoede Fonds zet zich in om menstruatie-armoede tegen te gaan

Stichting Armoede Fonds zet zich in om menstruatie-armoede tegen te gaan

Het Armoede Fonds biedt menstruatieproducten aan bij MUP’s, of te wel Menstruatieproucten UItgiftepunten. Dit kunnen bijvoorbeeld lokale voedselbanken en hulporganisaties zijn. Zo zijn er in Den Haag al 37 uitgiftepunten voor vrouwen die behoefte hebben aan de producten.

Één op de tien meisjes heeft niet genoeg geld voor menstruatieproducten. 5.5 procent van de meisjes of jonge vrouwen geeft aan wegens geldgebrek ooit andere producten te hebben gebruikt dan maandverband en tampons. Dit lijdt vaak tot thuisblijven op schooldagen en dus het missen van belangrijke lessen, toetsen en wellicht examens. Menstruatieproducten moeten regelmatig vervangen worden. Zo voorkom je irritatie en infecties, daarnaast is het hygiënischer en geeft het een comfortabeler gevoel. Echter om zoveel mogelijk te besparen, kiezen meisjes met menstruatie-armoede ervoor om dit zo lang mogelijk uit te stellen.

De Menstruatieproducten Uitgiftepunten ontvangen graag tampons, maandverband, wasbaar maandverband en menstruatiecups. Er is ook veel vraag naar inlegkruisjes en incontinentiemateriaal. ‘We willen vrouwen zelf de keus bieden om een product uit te kiezen dat bij hen past’, aldus het Armoede Fonds.

Onze audioredacteur Fernanda sprak met Persvoorlichter Irene Verspreek, luister hier naar het audio interview.

Over de auteur

Meggy Leegstra

Hallo! Mijn naam is Meggy Leegstra en ben 21 jaar oud. Ik ben opgegroeid in Rijswijk en ben vaak te vinden in Den Haag. Ik heb o.a. op school gezeten in Den Haag en heb City Host mogen zijn voor de mooie hofstad! Momenteel ben ik eerstejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht, ik maak graag content over maken over onderwerpen als, muziek, theater, samenleving en cultuur. Mijn doel is om een keer een documentaire serie te maken over een van deze onderwerpen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.