Den Haag lacht als laatst

Den Haag lacht als laatst

Den Haag zal het oudste cabaretfestival van Nederland gaan ontvangen. In 2022 verhuist het Cameretten festival van Rotterdam naar Den Haag. De 56ste editie zal dus plaats vinden in Den Haag, hiermee raakt Rotterdam na 32 jaar het bekende festival kwijt.

Nog een keer

Nog één keer is het Cameretten Festival te zien in Rotterdam. Daarna komt het naar Den Haag. De Hofstad heeft al een cabaretfestival zoals PEPER, maar nog geen festival met een wedstrijdelement. Cameretten Festival is een festival waar jonge cabaretiers het tegen elkaar kunnen opnemen. Door de voorrondes en de halve finale te overleven, kun je de finale bereiken. In de finale krijg je dan de kans om in een grote zaal te spelen. Ook kun je veel leren in de tijd dat je meedoet aan Cameretten. Directrice Merel Mathey noemt het ook wel een: ‘traineeship voor cabaret’. Tussen de oud- winnaars van Cameretten zitten groten namen zoals: Hans Teeuwen, Patrick Laureij, Marc-Marie Huijbregts en Theo Maassen.

Verhuizing

De directie van het festival is blij met de verhuizing naar Den Haag. In het Luxor theater in Rotterdam was door een veranderde programmering geen plek meer voor het festival. Merel Mathey, directeur van Cameretten, zegt het volgende over een van de theaters in Den Haag waar het festival georganiseerd zal gaan worden: ‘Diligentia is hét cabaretpodium van Nederland’. Ook vertelt ze: ‘er is veel expertise in huis bij beide theaters met betrekking tot cabaret’. Het plan is om van Den Haag het nieuwe thuis te maken voor het festival. Het ligt dan ook niet in de plannen om snel weer te vertrekken uit Den Haag. De voorrondes van het festival zullen door heel de stad worden georganiseerd. Jonge cabaretiers zullen in verschillende wijken in Den Haag spelen.

Diligentia

Ook Diligentia, een van de theaters waar het festival georganiseerd zal gaan worden, is blij met de komst van Cameretten. Mariette van Solingen, woordvoerder van de theaters Diligentia & PePijn, vertelt het volgende over de komst van het festival:

We zijn blij dat Cameretten voor Den Haag als nieuwe thuisbasis gekozen heeft’. Den Haag heeft al cabaretfestival PEPER, maar de stad heeft in tegenstelling tot andere grote steden, nog geen cabaretfestival met een wedstrijdelement’. ‘Omdat wij als dé cabarettheaters van Nederland de groei van cabaret willen stimuleren, is een festival dat zo breed door de stad podia krijgt, een hele goede bijdrage’, vertelt Mariette enthousiast.

Den Haag kent een groot aantal cabaretliefhebbers’. ’Hagenezen en Hagenaars hebben een goed gevoel voor humor en zien graag nieuw talent’, aldus Mariette op de vraag of het in Den Haag wel goed ontvangen zal worden en hoe het met de humor zit in de stad?

Over de auteur

Rowan van Rooijen

Rowan van Rooijen (1997) is een tweedejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zijn passie ligt bij audio en heeft dan ook al meerdere audio reportages gemaakt en een podcast over de genocide in Srebrenica. Van Rooijen is breed geïnteresseerd en georiënteerd en pakt graag zijn kansen. De in Leidschendam geboren journalist heeft daarnaast een passie voor sport, geschiedenis en sociologie. Van Rooijen ronde in 2017 zijn MBO Social Work af.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *