Mensen met een getinte huid vaak niet bewust over vitamine D tekort in de wintermaanden

Mensen met een getinte huid vaak niet bewust over vitamine D tekort in de wintermaanden

vitamine D supplementen

Mensen met een van nature getinte huid die in een westers land wonen maken te weinig vitamine D aan, vooral in de wintermaanden. Hierdoor ontstaat er een tekort aan vitamine D. Dit kan resulteren in vervelende klachten zoals vermoeidheid. Deze mensen zijn zich vaak niet bewust van de kans op vitamine D tekort en ondernemen pas actie als klachten verschijnen.

Ongeveer 90 procent van vitamine D wordt aangemaakt door opname van zon via de huid. ‘Als mensen een getinte huid hebben en wonen in een klimaat waar minder zon is dan in hun land van herkomst, wordt vitamine D bij hen minder goed aangemaakt door de pigmentlaag in hun huid’, legt diabetesverpleegkundige Chandra Bansie uit. Chandra vertelt dat bijna alle mensen die een getinte huid hebben het hele jaar lijden aan een vitamine D tekort. De kans hierop is dus nog groter rond deze tijd van het jaar, omdat de zon minder schijnt in de wintermaanden.

Mensen die lijden aan een vitamine D tekort hebben last van onder anderen vermoeidheid, zwakte, spierpijn, pijn in de botten en depressieve klachten. Chandra heeft ervaring met getinte patiënten die deze klachten ervaren als resultaat van een tekort aan vitamine D. ‘Bij de huisartspraktijk nemen wij niet standaard bloed af om vitamine D te controleren. En als cliënten komen met onverklaarbare klachten zoals bijvoorbeeld vermoeidheid of zwakte, denken we niet als eerste aan een mogelijk vitamine D tekort. Voor de zekerheid nemen we wel bloed af, en dan blijkt dat de meeste mensen met een getinte huid een vitamine D tekort hebben.’

Chandra vertelt dat heel veel mensen met een getinte huid zich niet bewust zijn over het vitamine D tekort die ze hebben. ‘Pas als deze mensen ernstige klachten krijgen worden zij zich bewust en gaan ze naar de huisarts.’ Chandra raadt mensen met een getinte huid aan om bloed te laten prikken als zij de eerder genoemde klachten ervaren. ‘De kans is groot dat daaruit zal blijken dat je uitgangswaarde voor vitamine D te laag is. Dan heb je een vitamine D deficiëntie (ernstig tekort) voor heel je leven, en moet je altijd vitamine D suppleren. In de zomer is dit minder nodig dan in de winter’, aldus Chandra.

Beluister hieronder het audiofragment waarin wordt ingegaan op winterdepressie:

Over de auteur

Maithili Bansie

Mijn naam is Maithili Bansie. Ik schrijf actueel nieuws voor de Nieuwsooievaar over de regio Den Haag. Het liefst schrijf ik over onderwerpen met betrekking tot de samenleving.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.