Dure anticonceptie blijft voorlopig een feministische kopzorg

Dure anticonceptie blijft voorlopig een feministische kopzorg

Foto van: Wikimedia Commons

‘Anticonceptie hoeft niet gratis te worden’. Dat verklaarde de rechtbank in Den Haag op woensdag 6 oktober, waardoor anticonceptiemiddelen voorlopig nog steeds niet vergoed gaan worden. De uitspraak zorgde voor veel commotie, vooral binnen feministische bewegingen.

Verschillende vrouwenorganisaties en ruim 7000 medestanders spande een rechtszaak tegen de Staat aan, in de hoop dat anticonceptiemiddelen vanaf 21 jaar óók volledig vergoed zouden worden. Maar zonder succes: De rechtbank vindt het een politieke zaak. De aanklagers weten nog niet of ze in hoger beroep gaan.

En dat terwijl anticonceptiemiddelen vroeger wél volledig vergoed werden. Volgens feminist Hanna, die verder anoniem wil blijven, moet die basisverzekering weer terugkomen. ‘Je moet er dan geen misbruik van maken. Maar stel je zit in een noodsituatie, bijvoorbeeld met de morning after pil, dan moet iedereen daar gebruik van kunnen maken’. Vooral aan de prijs van die morning after pil moet volgens haar wat gedaan worden. ‘Achttien euro voor een morning after pil is echt ontzettend duur. Er zijn zeker mensen die dat niet kunnen betalen.’

Mijn collega Shalisa sprak deze week met een rechtsgeleerde over de anticonceptie-kwestie. Het gesprek is hieronder te beluisteren.

https://soundcloud.app.goo.gl/gQwuv

Over de auteur

Thomas Korsten

Hey! Ik ben Thomas Korsten, en ik ben student Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Voordat ik hier kwam te studeren, was ik werkzaam als redacteur bij de Formule 1 nieuwssite GPblog.com. Tegenwoordig deel ik ook nog andere creatieve content op mijn eigen sociale media kanelen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.