Lange wachtlijsten in de psychische zorg door personeelstekort

Lange wachtlijsten in de psychische zorg door personeelstekort

Al langere tijd is er een personeelstekort in de GGZ. Hierdoor ontstaan er problemen in de psychische zorg. In Nederland is er een groot tekort aan personeel voor huisbezoeken. Voor het tekort aan personeel is echter nog geen duidelijke reden aan te wijzen.

 

Zorgen voor mensen die ziek zijn en thuis zitten

Volgens, Antoinette Elzinga die werkt als psychiatrische verpleegkundige bij een grote zorginstelling, kunnen wij trots zijn op de Nederlandse zorg, maar zijn er ook problemen zoals personeelstekort of te lange wachtlijsten. Soms worden patiënten te snel ontslagen terwijl ze eigenlijk nog ernstige psychische klachten hebben. De overheid wilde dat er meer ambulante zorg zou komen. Dit betekent dat iemand niet meer of zo kort mogelijk opgenomen wordt in een instelling, maar thuis dezelfde zorg krijgt als iemand die opgenomen is. Volgens Antoinette is dit niet helemaal mogelijk door onder andere, het personeelstekort.

Te lange wachtlijsten

Verder hebben, volgens de medewerkster, de mensen die op dit moment worden aangemeld bij de GGZ meer problemen dan vroeger. Het duurt vaak langer voordat iemand kan worden aangemeld of dat iemand daadwerkelijk in behandeling is. Dat komt omdat je iemand vaak voor de ene behandeling ergens anders moet zijn dan voor de andere en daar sta je dan ook weer op een wachtlijst. Volgens een woordvoerder van de GGZ staan mensen met psychische klachten soms wel 5 weken op de wachtlijst en dat is onacceptabel.

Hieronder hoort u Antoinette Elzinga in het interview met Freek Verelzen over hoe een huisbezoek gaat.

[embed]https://soundcloud.com/user-111294286/antoinette-elzinga-huisbezoekingen-interview/s-A8X5jSztUeE?si=0fb2d13216ec4bd69e3ddd6af94cee20[/embed]

Over de auteur

Freek Verelzen

Ik ben Freek Verelzen, Ik ben student op de school van journalistiek. Verder woon ik al heel mijn leven in Den Haag. Mijn doel is om actueel nieuws uit Den Haag te maken. Ook wil ik alle kanten van het nieuws benaderen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *