Mantelzorgers kampen met overbelasting

Mantelzorgers kampen met overbelasting

Mensen die vrijwillig de zorg van zieke familieleden of vrienden op zich nemen, heten mantelzorgers. Den Haag telt ongeveer 160.000 mantelzorgers en hiervan is 9 procent zwaarbelast, zij hebben dan ook een grote kans om overbelast te raken.

Het risico van mantelzorgen is dat het steeds zwaarder wordt, de zorgbehoefte van een ziek persoon wordt namelijk steeds groter. Dit kan leiden tot het kwijtraken van jezelf en geen tijd meer hebben voor je eigen leven, zo raken mantelzorgers vaak langzaam overbelast. Deze overbelasting kan leiden tot ‘ontspoorde mantelzorg’, dit betekent dat de zorg teveel wordt voor de mantelzorger en de kwaliteit van de zorg achteruit gaat.

Om dit te voorkomen heeft de gemeente Den Haag initiatieven om waardering aan mantelzorgers te tonen, waaronder het mantelzorgcompliment. Dit houdt in dat geregistreerde mantelzorgers als erkenning voor het mantelzorgen jaarlijks een presentje ontvangen.

Chantal Spoelstra (43) is mantelzorger, haar moeder kampt met een chronische mentale ziekte. In verband met deze zorgtaak woont Chantal al 10 jaar bij haar moeder in. Beluister hier het audio interview over haar kijk op de overbelasting die mantelzorg met zich meebrengt.

Over de auteur

Senna Jansen

Hi! Ik ben Senna Jansen, ik ben 18 jaar oud en ik ben eerstejaars student aan de School voor Journalistiek. Ik ben geboren en getogen in Den Haag en ik weet dan ook veel over deze turbulente stad. Ik ben geïnteresseerd in vele diverse onderwerpen. Van muziek, film en tv tot misdaad en politiek, ik heb zin om hier meer over te weten te komen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *