Internationale studenten hebben het ook zwaar op het MBO

Internationale studenten hebben het ook zwaar op het MBO

ROC Mondriaan Aspasialaan

Niet alleen op het HBO en de universiteit, maar ook op MBO’s hebben internationale studenten het zwaar. Naast de krappe huizenmarkt speelt het gebrek aan structurele hulp vanuit school ook een rol. Dit wordt namelijk vrijwel niet aangeboden op MBO’s en wel op sommige HBO’s en universiteiten.

Veel internationale studenten krijgen ‘no internationals’ te horen als ze een bezichtiging willen aanvragen voor een studentenwoning. Janet, decaan voor de internationale stroom op ROC Mondriaan aan de Koningin Marialaan, heeft internationale leerlingen die dit vaak meemaken. ‘Ze voelen zich gediscrimineerd en niet welkom.’ Janet geeft aan dat ze merkt dat internationale MBO studenten behoefte hebben aan hulp vanuit school of de gemeente, maar dat wordt hen niet structureel aangeboden.

Veel internationale HBO en universiteit studenten hebben het moeilijk en geven aan dat hogescholen en universiteiten hier niet genoeg aandacht aan besteden, blijkt uit een enquête van ISO (International Organization for Standardization). ‘Op het MBO is dit zelfs moeilijker voor de internationale studenten’, verteld Janet. ‘Sommige HBO’s helpen hun internationale studenten door middel van een international office. Dat hebben we niet op het MBO.’ Veel studenten uit het buitenland die beginnen aan een opleiding in Nederland komen hier al tijdens de zomervakantie. ‘Dan is er niemand hier op school en medeleerlingen zijn ook met vakantie. Als je nieuw bent in Nederland moet je veel uitzoeken met een woning zoeken en een BSN nummer krijgen. Dit is lastig en de studenten krijgen geen hulp hierbij’, vertelt Janet. Omdat docenten niet op school zijn in de zomervakantie vindt Janet dat de gemeente iets zou moeten organiseren in de zomervakantie waar internationale MBO studenten hulp wordt aangeboden en informatie wordt verschaft.

Veel van Janet haar leerlingen komen uit de Antillen. Wanneer ze niet aan alle eisen voldoen voor een niveau 4 opleiding moeten ze op een lager niveau beginnen. ‘Daar zijn geen opties in het Engels. Ze moeten dan dus in het Nederlands studeren. Voor sommigen is dit lastig. Ze krijgen te horen dat ze hun Nederlands moeten bijspijkeren, waardoor ze ook niet verder kunnen gaan op dat niveau en moeten beginnen op een lager niveau’, verteld Janet. Janet zou het mooi vinden als zulke leerlingen een kans zouden hebben één jaar een basisprogramma te volgen waar ze hun Nederlands en rekenen kunnen versterken, en daarna kunnen studeren op hun niveau. Dat zou een structurele verandering zijn.

Ook op het HBO ondervinden internationale studenten moeilijkheden. Beluister hieronder de ervaring van Chris als een internationale student aan hogeschool Inholland, Den Haag:

[embed]https://soundcloud.com/jdfkl/interview-met-chris?si=d972654c777f465cba61a7f55f4b4413[/embed]

Over de auteur

Maithili Bansie

Mijn naam is Maithili Bansie. Ik schrijf actueel nieuws voor de Nieuwsooievaar over de regio Den Haag. Het liefst schrijf ik over onderwerpen met betrekking tot de samenleving.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *