Beeldhouwer Lara Schnitger: “Een prinses heeft geen prins nodig om gered te worden, ze kan prima haarzelf redden”

Beeldhouwer Lara Schnitger: “Een prinses heeft geen prins nodig om gered te worden, ze kan prima haarzelf redden”

This Princess Saves Herself sculptuur foto; Yasmine Abdelkader

This Princess saves herself, zo heet de sculptuur van Lara Schnitger dat in het centrum van Den Haag voor de Bijenkorf is onthuld. Op 23 oktober werd dit kunstwerk tentoongesteld met een feministische optocht. Het beeld laat zien dat een prinses prima haarzelf kan redden.

“De sculptuur heeft een soort link naar korsetten en lingerie”, vertelt Schnitger. Schnitger geeft aan dat zij inspiratie kreeg van een plaatje uit de suffragette periode dat een vrouw liet zien met een soort Miss Universe lintje. Zo is de vorm van het kunstwerk tot stand gekomen.

Tijdens de optocht hield verschillende mensen spandoeken vast met slagzinnen zoals; ‘A dress is not a yes’. Daarnaast had de groep drie meter lange stokken vast die bekleed waren met lingerie. De optocht is geïnspireerd door de SlutWalk, waarbij vrouwen zo min mogelijk kleren aan hebben en teksten op hun lichaam schrijven zoals: ‘Dit is geen toestemming’. Hiermee wordt onder andere het probleem van het stigmatiseren van vrouwen die schijnbaar ordinair gedrag vertonen aangeduid.

Schnitger hoopt dat haar kunstwerk mensen aan het denken zet over hun eigen positie en die van de vrouw. Schnitger vertelt: “Er zijn bepaalde rolpatronen waar mensen niet bij stil staan. Het klopt niet meer bij onze tijd, die oude sprookjes”

Feminist en geschiedenis docent Cora Laan deelt haar mening over de sculptuur hier!

Over de auteur

Yasmine Abdelkader

Mijn naam is Yasmine Abdelkader en ik schrijf momenteel voor de Nieuwsooievaar. Ik schrijf het liefst over onderwerpen zoals muziek, film en samenleving.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *