Kantoren maken zich klaar om permanent hybride te werken

Kantoren maken zich klaar om permanent hybride te werken

Sinds september is de anderhalve-meter regel opgeheven, waardoor mensen nu weer meer op kantoor kunnen werken. Echter kiezen veel mensen er nog steeds voor om deels thuis te werken. Uit onderzoek van werkorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland blijkt dat tweederde van bedrijven in Nederland afspraken hebben gemaakt over hybride werken. Ook in Den Haag maken veel kantoren zich klaar voor hybride werken. 

Arnoud Onderstal, die de gehele Haagse kantorenvoorraad van het Rijk beheert als coördinator van een team van zes asset managers, merkt op dat er een verschuiving is van de traditionele werkplek naar een meer flexibele werkplek sinds de coronamaatregelen. “We hebben op kantoor meer ruimte nodig voor overlegvormen en ruimte voor bureauwerk. Veel mensen komen naar kantoor als ze overleggen hebben met collega’s. Veel collega’s blijven thuiswerken als ze vooral bureauwerk hebben op die dag. Je ziet ook dat mensen die op kantoor werken overlegruimte nodig hebben voor korte overleggen met mensen die thuiswerken. Dit zorgt ervoor dat de behoefte aan overlegruimtes nog groter is.”

Of de veranderingen blijvend zijn, is volgens Onderstal nog niet zeker. “We zullen dit echt de komende jaren moeten monitoren en afwachten wat er precies gebeurd. We maken diverse scenario’s voor bijvoorbeeld een kleinere vastgoedportefeuille, maar houden ook zeker rekening met het scenario dat er eigenlijk niet minder kantoorgebruik gaat zijn in de toekomst,” Er zijn volgens Onderstal ook veranderingen waarvan het wel zeker is dat ze permanent zijn. “Qua ICT middelen zal er wel een blijvende verandering zijn omdat we nu al zien dat ‘hybride vormen van overleg’ erg belangrijk zijn en goed ondersteund moeten worden. Zeker voor teams die landelijk werken scheelt dit erg veel reistijd.”

In het audiofragment vertelt José Vlasveld, manager bij het Rijksvastgoedbedrijf, meer over hoe de kantoren zich aanpasten op de coronamaatregelen en hoe dat het werken heeft beïnvloed.

Over de auteur

Lisette van de Woestijne

Mijn naam is Lisette van de Woestijne, ik ben 19 jaar en ik woon in Alphen aan den Rijn. Sinds 2021 maak ik nieuwsberichten over Den Haag voor de Nieuwsooievaar. Ik ben student aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *