Symptomen van patiënten met een eetstoornis verergeren door coronacrisis

Symptomen van patiënten met een eetstoornis verergeren door coronacrisis

Foto door SHVETS production via Pexels

Voor velen is de coronapandemie zwaar geweest; zo is dit ook het geval voor mensen met een eetstoornis. Menigeen kampten met een verergering of toename van klachten. In 2020 voerde de GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula, het Leids Universitair Medisch Centrum en de University of North Carolina Chapel Hil onderzoek naar de invloed van corona op mensen met een eetstoornis.

Uit dit onderzoek is gebleken dat de coronamaatregelen de situatie van veel mensen met een eetstoornis verergert heeft. Zo zijn bij 65% van alle ondervraagden de angsten rondom gewicht en eten toegenomen. Daarnaast gaf 15% van de ondervraagden met boulimia aan meer eetbuien te hebben; in het geval van anorexia nervosa gaf 69% aan minder te eten.

Volgens Martie de Jong klinisch psycholoog, psychotherapeut en specialismeleider voedings- en eetstoornissen binnen PsyQ en Parnassia Groep veroorzaakte alle wisselende omstandigheden – met telkens weer andere maatregelen en beperkingen – veel onvoorspelbaarheid, onzekerheid en een toename van klachten. ‘Het wegvallen van veel terreinen die ook belangrijk zijn voor het zelfbeeld namelijk; sociale contacten, opleiding, werk en hobby’s, hebben een groot effect op deze groep. Bij mensen met een eetstoornis en een kwetsbaar zelfbeeld was het gevolg vaak dat de focus op het eten en lichaam sterk toenam als een manier om ergens grip op te houden’, zegt Martie. Volgens haar raakten sommigen hierdoor steeds verder verstrikt in een eetstoornis.

Ook geeft ze aan dat er in deze periode een toename was in het aantal aanmeldingen voor een eetstoornisbehandeling. ‘Als gevolg van de toename in aanmeldingen zijn de wachtlijsten opgelopen’, vertelt Martie. Door deze toename en het uitvallen van behandelaren, die door corona- of verkoudheidsklachten niet naar werk konden gaan, is de kwaliteit van de zorg onder druk komen te staan. ‘Helaas hebben we landelijk gezien dat de druk op de zorg voor (jonge) eetstoornis patiënten hierdoor is toegenomen.’

In het audiofragment vertelt Imara, die voor haar eetstoornis behandelt wordt bij de Psyq, hoe zij de pandemie ervaren heeft en wat voor invloed deze periode op haar eetstoornis had.

Over de auteur

Nicolle Jaen Pabon

Nicolle is een jonge, ambitieuze journaliste met veel passie en karakter. Ze bezit een energieke en creatieve geest, die ze graag inzet voor haar werk. Ze schrijft graag over onderwerpen met een maatschappelijke thema.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.