“Drop je knife en doe wat met je life”

“Drop je knife en doe wat met je life”

‘Drop je knife en doe wat met je life’, zo luidt de nieuwe slogan van de wapeninleveractie die de hele week van kracht is in Den Haag. Bij alle politiebureaus in de stad staat een gele kliko’s waar je anoniem een slag- of steekwapen kunt inleveren zonder hiervoor vervolgd te worden.

Het aantal incidenten waarbij jongeren met steekwapens betrokken zijn, is de afgelopen jaren flink toegenomen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid noemt de populariteit van steekwapens onder jongeren een zorgelijke ontwikkeling. Ruim 200 gemeenten doen tussen 11 en 17 oktober 2021 mee aan de inzamelweek. In een deel van de deelnemende gemeenten is het ook mogelijk vuurwapens in te leveren, die de politie in burgerkleding thuis komt ophalen.

Boodschap van de campagne

Dat jongeren steeds vaker een mes op zak hebben is niet normaal, dat is de boodschap van de campagne. De gemeente en politie hopen met deze actie wapens van straat te halen, maar vooral ook mensen ervan bewust te maken dat het dragen van een wapen grote consequenties kan hebben. “Een wapen op zak is verboden. Dit geldt voor alle soorten messen van stiletto’s tot aardappelschilmesjes. Als je niet kan aantonen bij de politie dat je een mes nodig hebt voor je beroep of opleiding, moet je er dus ook niet mee op straat lopen. Als de politie je pakt met een steekwapen krijg je een dikke boete. En je bent helemaal de pineut als je een verkeerd en agressief persoon tegen het lijf loopt’’, aldus minister Grapperhaus.

Draagvlak

“Een wapen dragen betekent te vaak: een wapen gebruiken. Zo loopt een woordenwisseling al snel uit in een steekpartij. Jongeren en wapens, die combinatie bannen we uit”, verteld minister Dekker. Uit een peiling van de NOS blijkt dat zeven op de tien burgemeesters voorstander zijn van een messenverbod onder jongeren. Minister Grapperhaus verwacht eind dit jaar een wetsvoorstel voor te leggen om de verkoop van messen aan minderjarigen te verbieden.

Over de auteur

Anna Hilde Faber

Anna Hilde Faber is een jonge, betrokken journalist met een passie voor maatschappelijke onderwerpen en binnenlandse politiek. Ze schrijft voor De Nieuwsooievaar over regionale onderwerpen in en rond Den Haag.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.