Verwachte stijging asieldieren na corona

Verwachte stijging asieldieren na corona

Ongeveer 84% van de dierenasielen in Nederland verwachten een stijging aan binnenstromende dieren na corona. Dit blijkt uit een recent onderzoek van stichting Snoozle. Er is een stijging te zien aan het aantal honden met gedragsproblemen die bij verschillende asielen binnen komen. Waarom wordt er precies een stijging verwacht?

“We hebben tot nu toe geen heftige stijging gezien in het aantal dieren die bij ons terecht komen.” Meldt Anouk Korporaal, medewerker bij de Dierenambulance Den Haag. “Dit betekent niet dat er helemaal geen verschil is, of dat dit niet kan veranderen.” Tijdens de kerstvakantie, wanneer mensen meer thuis zijn, heeft ze in het verleden gemerkt dat mensen van hun huisdier af willen. Anouk loopt door de hoofdgang van het gebouw waarin de dierenambulance zich heeft gevestigd. Ze slaat de hoek om naar een gang waar aan beiden kanten kamers te zien zijn. In deze kamers zijn dieren te vinden die de dierenambulance heeft gevonden of opgehaald. Anouk staat stil bij een kamer waar door een raampje een kleine grijze kitten te zien is. “Dit is één van de dieren die we afgelopen week hebben gevonden tijdens een patrouille. De kitten is gevonden in een kartonnen doos, en heeft een darmafwijking. Het is nog niet zeker of ze het gaat redden.” Ondertussen is de kitten vrolijk aan het spelen met een wollen bal, maar er is aan de achterkant van zijn lijfje een grote snee te zien.

“Mensen zeggen natuurlijk niet dat ze van hun dier af willen omdat ze meer thuis zitten door covid. Ze vinden altijd wel een ander excuus, het dier gaat ineens in huis plassen, kauwt spullen kapot of ze kunnen de kat niet zindelijk krijgen. Maar waardoor komt dat? Was de kat eerder al niet zindelijk, nee toen ging hij netjes op de bak. Voorheen waren de baasjes de gehele dag door thuis en konden ze de dieren de corrigeren, en nu gaat ze weer veertig uur in de week werken.” Het is volgens Anouk belangrijk dat mensen goed nadenken voordat ze een dier aanschaffen, zich verdiepen in de verzorging van het dier en een dier kiezen die bij hun levensstijl past.

Door covid heeft de dierenambulance hun werkwijze enigszins moeten aanpassen. “We gaan natuurlijk huis aan huis, wat ontzettend veel besmetting met zich mee kan brengen. Als we langs gaan vragen we vaak of de baasjes hun dieren bij de deur willen plaatsen, zodat we niet naar binnen hoeven. Op deze manier gaat het werk sneller en op een veilige manier voor ons en de baasjes.”

Beluister hier een audioreportage met Anouk Korporaal.

Tekst: Shalisa Debidien

Over de auteur

Senna Jansen

Hi! Ik ben Senna Jansen, ik ben 18 jaar oud en ik ben eerstejaars student aan de School voor Journalistiek. Ik ben geboren en getogen in Den Haag en ik weet dan ook veel over deze turbulente stad. Ik ben geïnteresseerd in vele diverse onderwerpen. Van muziek, film en tv tot misdaad en politiek, ik heb zin om hier meer over te weten te komen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *