Nieuwe luxe wijk in aanbouw

Nieuwe luxe wijk in aanbouw

Vroondaal, een wijk achter Loosduinen richting het Westland. Het is een luxe wijk in aanbouw. In 2011 ontstond de wijk oud-Vroondaal en de wijk nieuw-Vroondaal wordt nu gebouwd in wat vroeger een duingebied was. Hoe kan het dat er een woningnood is, maar er wel een hele nieuwe chique wijk wordt gebouwd met grote, veelal vrijstaande woningen?

 

Het is een sombere grauwe dag in Den Haag en in de wijk nieuw-Vroondaal zijn mensen druk bezig met het bouwen van de nieuwe, grote, huizen. Het geluid van de graafmachines kan je al van ver horen en de muziek die de bouwvakkers aan hebben staan staat niet zacht. De mannen praten hard met elkaar en de flauwe grappen over vrouwen zijn duidelijk te horen.

Er loopt een vrouw die een kinderwagen voortduwt met een geïrriteerde blik langs. Het is een vrouw van 43 jaar. “Ben je nu geïrriteerd door de grappen”? “Nee, ik vind alleen die verbouwing zo veel geluid maken en daardoor slaapt mijn kind slecht.” Ik vroeg haar wat ze van de verbouwingen vindt en of ze in nieuw of oud Vroondaal woont. “Zelf woon ik in nieuw-Vroondaal dus ik zit midden in de verbouwingen. Ik vind de bouw zeker niet prettig, maar goed, zonder deze bouw had ik hier nu niet kunnen wonen, dus wat heb ik te klagen”. Ze lacht even, loopt daarna snel door en gaat haar huis in.

Volgens de website nieuwbouw-Vroondaal is Vroondaal opgedeeld in 3 wijken. De Heeren van Vroondaal, de Dames van Vroondaal en Vroondaal aan het Park. De laatste wijk is nog grotendeels in aanbouw, maar de wijk is wel al volledig uitverkocht. Ook de Heeren van Vroondaal is volledig verkocht. Voor de Dames van Vroondaal is fase 2 begonnen. Dat betekent dat er nieuwe huizen worden opgeleverd en je, je daarvoor nu kan inschrijven.

Een oudere man loopt met een grote frons op ons af. Ik vraag hem naar zijn mening over de nieuwbouw en waar hij vandaan komt. “Ik vind het maar helemaal niks deze nieuwbouw. Ik woon nu in oud-Vroondaal en dit was altijd mijn plek om mijn hond uit te laten”. Hij kijkt even weg naar de bouw en kijkt boos terug. “Lekker rennen op het grasveld, spelen met andere honden maar nu wordt het helemaal volgebouwd. Dat is schandalig. Waar moet ik nu met mijn hond naar toe, zo mobiel ben ik niet meer”.

Er komt een wat jongere man, strak in pak, bij staan en vraagt wat we aan het doen zijn. Ik vraag wat hij ervan vindt dat er een nieuwe chique wijk wordt gebouwd terwijl er een flinke woningcrisis is. De man lacht hardop en geeft daarna aan dat hij het antwoordt niet kan geven, maar wel zijn mening. Zo vertelt hij dat hij nu al acht jaar in deze wijk woont en het apart vindt dat er zoveel nieuwbouw komt. Hij zegt dat het voordeliger is om een mooie wijk met grote herenhuizen te plaatsen waar meerder gezinnen in kunnen wonen dan de huizen die nu worden gebouwd. Wel is de man blij dat Vroondaal een chique wijk blijft. “Dan blijft het tenminste rustig in de wijk. We moeten nog door deze bouw heen, maar daarna kunnen we optimaal genieten van een hele mooie, nieuwe, rustige wijk”.

Over de auteur

Freek Verelzen

Ik ben Freek Verelzen, Ik ben student op de school van journalistiek. Verder woon ik al heel mijn leven in Den Haag. Mijn doel is om actueel nieuws uit Den Haag te maken. Ook wil ik alle kanten van het nieuws benaderen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *