Haagse ouderen bijeen tijdens ontbijt

Haagse ouderen bijeen tijdens ontbijt

Ouderenconsulent Joannemie Van Dijk

In wijkcentrum Bezuidenhout, Den Haag, komen ouderen bijeen om op donderdagochtend samen met buurtgenoten te ontbijten. Voor twee euro wordt er een ontbijtje geregeld en kunnen de ouderen onderling met elkaar bijpraten.

Een groep van ongeveer tien ouderen zitten op donderdagochtend verdeeld in groepjes van 2 of 3 aan tafel samen koffie, ei en yoghurt te ontbijten. Ze voeren gesprekjes over hun leven en gebeurtenissen die zij hebben meegemaakt. ‘Voor mij is het een break van de week.’, vertelt Diana (69) over het ontbijt terwijl zij haar armen om haarzelf slaat. Door corona was er niet veel mogelijkheid om andere te zien en dit soort bijeenkomst gaf Diana een kans om sociaal bezig te zijn. Voor Bernice (69) is het wijkcentrum een hulpmiddel om weer sociale contacten op te leggen. ‘Door corona ben ik veel contacten verloren.’, vertelt Bernice met een barst in de stem.

De sterke geur van koffie omringt zich in de ontbijtruimte. Guy van Heck (94), die aan het ontbijten was, heeft zijn eigen geschreven boek mee die hij na het overlijden van zijn vrouw heeft geschreven. Hij vertelt hierin zijn levensverhaal. ‘We moeten maar doorgaan.’, zegt Van Heck met een zucht. Van Heck vertelt dat hij een sociaal persoon is die het leuk vindt om omringd te zijn met andere. De activiteiten die het buurthuis heeft aangeboden, zoals het ontbijt was voor hem zeker nodig om weer sociaal mee te kunnen doen aan de samenleving.

Activiteitenbegeleidster Jolanda vertelt dat het ontbijt een middel is om eenzaamheid onder ouderen aan te pakken. ‘Het gaat erom wat er met jou is, je bent niet alleen.’, zegt Jolanda. Na een korte adempauze gaat ze verder. ‘Het is voor eenzaamheid, maar niemand geeft toe dat ie eenzaam is.’ Niemand komt als het woord “eenzaam” wordt vermeld, gaf Jolanda aan. Als activiteitenbegeleidster is zij niet alleen bezig met de activiteiten zelf, maar is het belangrijk dat zij een informatiepunt is voor ouderen over zaken zoals corona. Haar taak is ook om problemen of uitspraken te signaleren die worden besproken in de groep.

Eenzaamheid is een kwestie die veel leeftijdsgroepen overkomt. Volgens cijfers van de volksgezondheidszorg is 44,6 procent eenzaam die in de leeftijdscategorie 65-74 zit. Tussen de 75 en 84 jaar is 53,6 procent eenzaam en voor de leeftijdscategorie 85+ is maar liefst 65,9 procent eenzaam. Als de kinderen uit huis gaan of een partner overlijdt, is eenzaamheid vaak het gevolg hiervan. De 94-jarige Van Heck voelde zich bijvoorbeeld pas echt eenzaam, toen zijn vrouw overleed. Ook corona speelde een grote rol rond de eenzaamheid van buurtbewoners tijdens het ontbijt, dingen die zij dagelijks deden, was ineens niet meer mogelijk.

Langzamerhand eindigt het ontbijt en beginnen sommige op te staan om naar de gespreksgroep te gaan, een ander activiteit dat op de planning staat. Andere vertrekken meteen naar huis. Voordat ieder zijn eigen richting op gaat groeten ze elkaar nog gedag. De lege borden en bestek liggen nog op tafel. Die moeten nog opgeruimd worden.

Hier kan je het audiofragment van verslaggever Rowan van Rooijen vinden. Hij leidt je mee rond het gebouw met Joannemie Van Dijk.

Over de auteur

Yasmine Abdelkader

Mijn naam is Yasmine Abdelkader en ik schrijf momenteel voor de Nieuwsooievaar. Ik schrijf het liefst over onderwerpen zoals muziek, film en samenleving.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.