Lange wachttijden voor zwemlessen

Lange wachttijden voor zwemlessen

De wachttijden voor zwemlessen lopen vaak maanden uit. In Den Haag is de gemiddelde wachttijd voor kinderen om te beginnen met zwemlessen zes maanden tot anderhalf jaar. Bij de gemeente kunnen ouders hun kinderen inschrijven vanaf vijf jaar. Kinderen moeten minimaal zes jaar zijn om te beginnen met zwemlessen. Om dubbele inschrijvingen te voorkomen, is het alleen mogelijk om online de inschrijvingen te doen. Inschrijven kost twaalf euro en vijftig cent. De lockdown heeft ervoor gezorgd dat kinderen een tijd lang geen zwemlessen meer konden volgen, waardoor kinderen die normaal al klaar zouden zijn met zwemlessen nog steeds ermee bezig zijn. Daarbij komen ook nog de kinderen die in de lockdown zouden zijn begonnen met zwemlessen. Het grote tekort aan zwemleraren zorgt ook deels voor de lange wachttijden bij zwembaden.

De geur van chloor hangt in de lucht en de luidsprekers spelen zacht een muziekje bij zwembad de Schilp in Rijswijk. De wachtzaal zit bomvol met ouders die wachten op hun kinderen. Sommige ouders hebben uitgebreide gesprekken met een kopje koffie erbij, terwijl andere ouders afgezonderd op hun telefoon kijken. De enige plek waar geen mensen zitten is onder een kapotte knipperende lamp. Er rennen een paar kinderen rond in de wachtzaal. De meeste ouders zitten bij een groot raam dat uitkijkt op het zwembad. Kinderen zijn druk bezig met zwemles. Een moeder met een maxi cosi zwaait trots naar haar kind door het raam. Een andere vrouw kijkt glimlachend uit het raam naar de zwemles. Zij vertelt over haar ervaringen met de lange wachttijden. “Ik moest zes maanden wachten voordat mijn kind eindelijk kon beginnen met lessen. Om ervoor te zorgen dat het niet nog langer duurde, heb ik veel telefoontjes moeten maken. Ik heb veel kennissen die wel acht maanden tot een jaar moeten wachten door de lange wachtlijsten.”

Het is ook mogelijk om zwemlessen te krijgen zonder op een wachtlijst te komen staan. Voor jeugd van vijftien jaar en jonger kost dat zes euro per les in 2021, of vierentwintig euro per maand met een abonnement. Bij zwemlessen van veertig minuten doen kinderen gemiddeld vijfenzeventig zwemlessen over een A diploma en achttien lessen over een B en C diploma. Dat betekent dat voor de gemiddelde duur van een A diploma deze lessen in totaal vierhonderdvijftig euro kosten. Één van de ouders vertelde ook dat ze eraan dacht om haar kind op deze manier van zwemlessen te voorzien, maar door de hoge kosten heeft ze dat uiteindelijk niet gedaan.

Volgens zweminstructeur Niels van Ekris van zwembad de Schilp is er overal in Nederland een tekort aan zwemleraren. Alle leraren zijn volledig benut en ze kunnen niet terugvallen als ze ziek zijn. Bij het zwembad zijn drie andere zwemleraren bezig met kinderen lesgeven. Één van de leraren vertelt een groepje kinderen om oefeningen te doen in het water. De andere twee staan aan de kant te kijken naar de kinderen die de rugslag doen. Van Ekris zegt dat er voor de lockdown ongeveer duizend kinderen waren waar lessen aan werden gegeven, inmiddels zijn dat er bijna tweehonderd meer. Dat zorgt volgens Van Ekris voor veel werkdruk bij de zwemleraren.

Verslaggever Meggy Leegstra vertelt in het audiofragment meer over de lange wachttijden voor zwemlessen.

Over de auteur

Lisette van de Woestijne

Mijn naam is Lisette van de Woestijne, ik ben 19 jaar en ik woon in Alphen aan den Rijn. Sinds 2021 maak ik nieuwsberichten over Den Haag voor de Nieuwsooievaar. Ik ben student aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.