Hoge werkdruk in opvang: ‘Je kan niet twee kindjes tegelijk optillen’

Hoge werkdruk in opvang: ‘Je kan niet twee kindjes tegelijk optillen’

Leidster Bionda Wentink in de kinderopvang Foto door Nicolle Jaen Pabon

Leidsters in de kinderopvang ervaren een enorme werkdruk. Er is steeds minder personeel en het personeel dat er wel is, vergaat in werk. ‘Je kan niet twee kindjes tegelijk optillen’, aldus Bionda Wentink leidster bij opvang Vlietkinderen Plons (BSO de Fontein en PSZ hobbelhoek).

De Pius X school – waar BSO Fontein zich tijdelijk vestigt – is feestelijk versiert. Aan het plafond hangen slingers en in het midden van de gang, staat een grote papieren taart gedecoreerd met winterpenen. Het ruikt naar versgebakken pepernoten en uit de klaslokalen klinkt het zachte geluid van gelach en gepraat. Op het schoolplein, naast de deur, staat Bionda, met haar handen in haar jaszakken kijkt ze naar drie spelende kinderen.

‘Zoals je ziet is het op de donderdagen vrij rustig’, zegt ze. De rest van de week heeft ze het druk, met name op de woensdagen, dan zorgt Bionda samen met een collega voor een groep van zestien kinderen. Een vierjarig jongetje fiets voorbij op een rode driewieler. ‘Kijk juf!’, zegt hij trots. ‘Goedzo!’, zegt Bionda en klapt in haar handen.

Ze vertelt dat de situatie momenteel niet ideaal is. ‘Ik heb drie collega’s met een burn-out, twee met lichamelijke klachten en nog twee die in staking zijn, omdat er te weinig personeel is.’ Zelf zegt ze geen last te hebben van psychische klachten, maar wel veel bezig te zijn met werk, ook op haar vrije dagen. ‘Ik was op vakantie in Turkije en was bezorgd om mijn baby’s. Na mijn vakantie in Turkije had ik nog een week vrij, maar maakte mij zo druk, dat ik een vrije dag heb laten vallen om toch te gaan werken.’

Uit onderzoek van FNV Zorg & welzijn blijkt dat 92 procent van de medewerkers in de kinderopvang een hoge werkdruk ervaart. Een te kort aan collega’s en teveel kinderen op een groep zijn, volgens de meerderheid, de belangrijkste veroorzakers van de werkdruk. Ook blijkt dat medewerkers van organisaties waar met een beschikbaarheidsdag wordt gewerkt een hoge werkdruk ervaren, omdat zij buiten hun rooster om beschikbaar moeten zijn.

Coby de Reus manager van BSO de Fontein en PSZ hobbelhoek zegt geen personeelstekort te hebben. ‘Op de twee locaties waar ik verantwoordelijk ben, heb ik qua personeel voldoende. Het ligt eerder aan de beschikbaarheid van mijn werknemers, de meesten willen op dezelfde dagen werken.’ Coby geeft wel aan, dat als je naar Vlietkinderen in zijn geheel kijkt, er wel degelijk sprake is van een personeelstekort.

Bionda is het niet eens met de uitspraken van Coby; volgens haar ervaren haar collega’s en zij wel een hoge werkdruk. ‘Doordat er op sommige dagen minder – of geen personeel is – worden wij verplicht om op die dagen te werken – zelfs al heb ik dan andere verplichtingen.’ Een meisje, met een papierenhoedje op haar hoofd, valt met het gezicht op de grond. Ze staat op en rent huilend naar Bionda. Met een papiertje, dat ze uit haar broekzak haalt, veegt ze het bevuilde gezichtje van het meisje schoon.

Bionda denkt dat Coby de hoge werkdruk ontkent, omdat ze de leidinggevende is en zij degene is die de roosters en werkuren van de werknemers bepaalt. Een halfuur geleden had Bionda een gesprek met haar over haar werkuren en de mogelijke wijziging van haar werkrooster. ‘Er wordt een probleem gemaakt van iets wat niet ons probleem is. Mijn collega moet op donderdag voor haar kinderen passen; ik verzorg die dag mijn paard. Coby verwacht van één van ons, dat we onze paard of kinderen laten stikken, om die dag te komen werken.’ Bionda schudt haar hoofd en zucht diep. ‘Als hier geen oplossing op wordt gevonden, ga ik waarschijnlijk ontslag nemen.’

Zelfs al verkeerd Bionda nu in een moeilijke positie, geeft ze wel aan een passie voor het vak te hebben. ‘De werkdruk is hoog, maar de voldoening die het werk geeft ook. Je leert de kinderen goed kennen en gaat ook echt om ze geven. Je bent eigenlijk een soort van oppas, zus en mama tegelijk.’

In dit fragment vertelt Bionda meer over de werkdruk die zij ervaart als leidster.

Over de auteur

Nicolle Jaen Pabon

Nicolle is een jonge, ambitieuze journaliste met veel passie en karakter. Ze bezit een energieke en creatieve geest, die ze graag inzet voor haar werk. Ze schrijft graag over onderwerpen met een maatschappelijke thema.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.