Black Friday overspoelt Den Haag

Black Friday overspoelt Den Haag

Black Friday is een Amerikaanse traditie waar winkels hoge kortingen geven op producten. Ook Haagse retailers kelderen hun prijzen. Zoals je kan verwachten komen consumenten als bijen naar de honing. Voor de mensen die Black Friday missen is er ook nog Cyber Monday. Dit is de eerstvolgende maandag. Net als bij Black Friday zijn er op deze dag hoge kortingen.

Winkels in Den Haag bereiden zich voor op mensen massa’s die allemaal op zoek zijn naar de beste koopjes. Een logische oplossing voor dit probleem is meerdere medewerkers inplannen op de desbetreffende dag. Volgens Snipes medewerker Carl Bryan kan dit niet anders: “Tijdens Black Friday hebben wij twee keer zoveel collega’s rondlopen, als je dat niet doet dan word je simpelweg overrompeld”.

Het idee om de kortingen te verspreiden over de gehele week lijkt niet erg in trek. Volgens Carl werkt dit toch minder: “Wij merken dat als je de korting verspreidt over een week in plaats van een dag dat mensen toch geneigd zijn om minder te kopen”. De enige grote retailer die hier wel gebruik van maakt is de Bijenkorf met de zogeheten “sint weken”.

Als je rondloopt in het centrum van Den Haag is het moeilijk om je rust te bewaren. Mensen passeren je links en rechts, handen gevuld met “shopping Bags”. Het weer is verre van ideaal voor een dag als deze. Regen en wind creëren een grimmige sfeer in de binnenstad. Mede door het weer lijken mensen nog meer gedreven om de winkels binnen te komen. Een man krijgt ruzie bij de ingang van de Footlocker. Hem wordt verzocht buiten te wachten omdat de winkel te druk is. Hij is hier niet van gediend en probeert naar binnen te stormen. De security is gelukkig snel ter plekke en escorteert de meneer naar buiten. Hij loopt geërgerd door naar de volgende winkel.

Het zijn niet alleen kledingzaken die volstromen met shoppers. Strompelend door de mediamarkt zie je de wasmachines en tv’s aan de lopende band naar buiten rollen. De medewerkers worden belaagd met vragen over korting. Een medewerker probeert een groepje jongens uit te leggen dat de PlayStation 5 uitverkocht is, de uitleg lijkt niet voldoende voor de jongens. De medewerker zegt dat hij het nog even aan de manager zal vragen, waarna hij niet meer terugkeert.

Ook zie je veel ouders met hun kinderen shoppen. Bij de Douglas krijgt een meisje een parfum van haar moeder, waarna een warme knuffel volgt Black Friday wordt ook gebruikt om de kerst en sinterklaas inkopen te doen. Een oudere vrouw is aan het bellen met haar man. Ze weet niet wat ze moet kopen voor haar zoon. De man suggereert een kersttrui.

Als je langs de H&M loopt ruik je de geur van warme stroopwafels. Het kraampje maakt de stroopkoeken waar je bij staat. Ze pakken twee ronde stukken koek en gieten de warme stroop erin. De klanten staan kwijlend toe te kijken. Mensen kunnen blijkbaar wel wat lekkers gebruiken tijdens deze shopping manie.

Als de avond valt nemen ook de buien toe. Mensen ebben langzaam weg uit het centrum. Rond een uurtje of 7 is het behoorlijk rustig in de stad. Er loopt nog een paar man rond op zoek naar goede dealtjes. Voor het grootste gedeelte zit Black Friday er weer op dit jaar.

Over de auteur

Sem Demmink

Hallo allemaal ik ben Sem Demmink. Ik ben journalist en ik maak producties voor de Nieuwsooievaar. Ik ben van mening dat achter elk persoon wel een interessant verhaal verborgen zit. Mijn doel is om het nieuws creatief te belichten en iedereen zijn verhaal te laten doen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *