Protestantse kerk blijft avonddiensten draaien

Protestantse kerk blijft avonddiensten draaien

Protestantse kerken blijven avonddiensten draaien ondanks coronamaatregelen. Dit is mogelijk onder de vrijheid van godsdienst, die stelt dat de overheid religieuze gebouwen niet kan verplichten de deuren te sluiten. In tegenstelling tot de protestanten besluit de katholieke kerk na 5 uur dicht te gaan in verband met de nieuwe avondlockdown.  

Een van die protestantse kerken is Evangelische gemeente de Deur. De Deur is een middelgrote gemeenschap waarvan de leden hecht aan elkaar verbonden zijn. Binnen de gemeenschap zijn er veel culturen en mensen van verschillende afkomst. Een van die kerkgangers is Esther Hoeksema. Volgens Esther gebeuren de avonddiensten op een verantwoorde manier: ”Ik vind de manier waarop de kerk in deze periode omgaat met corona erg goed. Er wordt gebalanceerd tussen enerzijds de veiligheid bieden voor corona en anderzijds de samenhorigheid die hoort bij de kerk.” Esther vindt dat bij corona ook een eigen verantwoordelijkheid hoort: “Mensen die ziek zijn blijven altijd thuis en volgen de dienst via een livestream.”

De avonddiensten beginnen om half acht. Als je binnenkomt voel je meteen een hele knusse en gezellige sfeer. Iedereen is erg netjes gekleed. De vrouwen in een jurk en de mannen strak in pak. Er is een klein zaaltje met een podium en altaar. Op het podium zie je muziek instrumenten liggen. Nadat er een beetje wordt bij gekletst in de gangen verzoekt de pastoor iedereen om plaats te nemen. De stoeltjes zijn verdeeld in rijen van vier. Tussen de rijen is er 2 meter afstand.

De muziekinstrumenten blijken daar niet voor niets te liggen. De dienst wordt gestart met een paar liedjes. De zanger staat achter het altaar en de rest van de band is verdeeld over het podium. Iedereen gaat staan en zingt mee uit volle borst. Wat opvalt is dat de muziek erg ritmisch is, mensen swingen mee en kijken elkaar met een glimlach aan. Na ongeveer een halfuurtje komt de pastoor het podium op en gaan de mensen weer zitten.

De pastoor geeft een korte preek, hij komt erg vriendelijk en rustgevend over. Hij spreekt een paar mooie woorden met af en toe een grapje tussendoor. Je kan zien dat de chemie tussen de pastoor en zijn gemeenschap goed was. Vervolgens wordt er verzocht de ogen te sluiten en het hoofd te buigen. Er wordt een paar minuten gebeden voor een zieke binnen de gemeenschap.

Na ongeveer 10 minuten geeft de pastoor het woord aan een priester uit Amerika. De priester komt op en kijkt rond in de zaal. Hij bedankt de pastoor en begint zijn preek. Doordat de priester alleen in het Engels kan praten moet de pastoor fungeren als tolk. Iets wat hem overigens erg goed afgaat. De priester heeft het over commanderen en losmaken. Het commanderen van verbetering voor jezelf en het verdwijnen, losmaken van kwade geesten. Losmaken kan je verkrijgen via dankbaarheid vertelt hij.

Na de preek wordt verzocht je hand op te steken als je iets wil commanderen of ergens dankbaar voor wil zijn. De meerderheid van de mensen komt naar voren, vervolgens wordt er gebeden terwijl de priester zich op een wat mildere toon tot god keert, “thank you lord, thank you for your presence” roept hij, Hij voelt Gods aanwezigheid de kerk binnenstromen.

Daarna wordt gevraagd wie er onlangs gelovig is geworden. Een wat oudere man en twee vrouwen komen voorwaarts. Na een paar vragen blijkt dat de nieuwelingen nog niet geestelijk gedoopt zijn. De pastoor doopt de drie nieuwelingen door zijn hand op hun voorhoofd te houden en een paar teksten uit te spreken. Er volgt geklap, het drietal is nu geestelijk aangesloten bij de kerk.

Na nog wat minuten gezamenlijk gebeden te hebben breidt de priester er een einde aan. De pastoor neemt het weer over en bedankt god nog een paar keer. Een paar amens verder en de dienst komt tot een einde. De pastoor bedankt iedereen voor zijn aanwezigheid en aandacht.

Klik hier voor een sfeerverslag met Hanna van Schouwenburg

Over de auteur

Sem Demmink

Hallo allemaal ik ben Sem Demmink. Ik ben journalist en ik maak producties voor de Nieuwsooievaar. Ik ben van mening dat achter elk persoon wel een interessant verhaal verborgen zit. Mijn doel is om het nieuws creatief te belichten en iedereen zijn verhaal te laten doen.

1 reactie

  1. Ben dover

    Die auteur is echt een lekker ding:)

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.