Minder kerstverlichting dan afgelopen jaren

Minder kerstverlichting dan afgelopen jaren

Ook in Den Haag is het kerstgevoel dit jaar vroeg begonnen. In de grote winkelstraten hing de kerstverlichting al snel te stralen en ook zijn de winkels al met kerstdecoraties ingericht. Echter, het lijkt dat er minder verlichting hangt en dat er minder winkels meedoen dan voorgaande jaren.

 

Het is een regenachtige dag met af en toe een zonnetje dat door de wolken schijnt en dit resulteert in een prachtige regenboog boven de Fahrenheitstraat in Den Haag. De Fahrenheitstraat is een winkelstraat in Den Haag waar er afgelopen jaren vroeg en veel kerstverlichting hing.

Het is de avond van donderdag 2 december en rond de klok van zes uur gaat alle kerstverlichtingen aan. De auto’s rijden door de straat, mensen lopen snel, want het is koud. De regen tikt op de lampjes van de verlichting. Het valt op dat er minder licht is dan de afgelopen jaren. Volgens de gemeente Den Haag komt dit doordat er een virus is in het land en men minder op straat loopt. Ook viel het omstanders in de Fahrenheitstraat al op dat tijdens de intocht van Sinterklaas er veel minder posters waren te vinden. Waarschijnlijk om te voorkomen dat er te veel mensen naar de intocht gingen kijken.

Volgens Wessel (21) is het goed dat er wat met de lichten wordt gedaan. “Ik woon zelf in deze straat en vindt het superfijn, dat wanneer ik thuiskom er een gezellig sfeer hangt door de verlichting”. Verder associeert de jonge, afgestudeerde, man de verlichting niet met kerst, maar met de donkere dagen. Van hem mag de verlichting opgehangen worden als de klok een uur wordt verzet, want dan krijg je de donkere dagen.

Wessel heeft duurzaamheid gestudeerd en heeft wel een mening over de verlichting wat betreft duurzaamheid. “Het is niet het meest efficiënt om de verlichting aan te zetten en het licht thuis daarbij ook aan te zetten, maar goed, gezelligheid hoort ook bij het leven”.

Ingrid woont ook in de buurt en heeft een iets andere mening over de verlichting. “Ik vind het helemaal niks”, zegt ze verontwaardigt. “Ik kan in de nacht niet slapen door de verlichting, omdat die zo fel is en daardoor is mijn hele kamer verlicht.” Echter, vindt Ingrid wel dat de verlichting een bepaalde sfeer geeft. Lachend vertelt ze: “Ja, het is supergezellig als je s ’avonds thuiskomt of even een drankje ergens gaat drinken en dan mooie verlichting hebt “.

Ook Cid (17) vindt dat er een gezellige sfeer komt door de verlichting. “Het geeft een soort van warm gevoel”. Verder vindt Cid het opvallend dat er minder licht is, zegt hij met een beschamend lachje. “Het is in de avond veel donkerder dan voorgaande jaren. Ook al vallen de lichten mij nooit zo op, merk ik nu wel dat er verlichting is geweest. Het licht komt veel minder naar voren en dat valt op”. Cid vindt dat de verlichting eigenlijk pas vanaf 1 december opgehangen mag worden. Hij vindt december de kerstmaand en daarom moet het vanaf 1 december. Niet eerder want dan ben je nog helemaal niet bezig met kerst”.

Over de auteur

Freek Verelzen

Ik ben Freek Verelzen, Ik ben student op de school van journalistiek. Verder woon ik al heel mijn leven in Den Haag. Mijn doel is om actueel nieuws uit Den Haag te maken. Ook wil ik alle kanten van het nieuws benaderen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *