Kringloop Zwedenburg is gedumpte spullen zat

Kringloop Zwedenburg is gedumpte spullen zat

De deur zwaait open gevolgd door een koude bries. Er stapt een klant naar binnen die vriendelijk begroet wordt door Ron Akkens. Er wordt van alles verkocht in zijn kringloopwinkel Zwedenburg. Van boeken tot aan bedden en stoelen. Sinds een aantal maanden hebben zij, en anderen kringloopwinkels, last van spullen die voor hun deur worden neergezet.

De klant schut zijn paraplu uit bij binnenkomst. Vervolgens kijkt hij met grote ogen om zich heen, en loopt de winkel in. “Het feit dat mensen spullen buiten openingstijden voor de deur dumpen is iets waar zowel ik als de gemeente Den Haag niets aan kan doen.” Verteld Ron, terwijl hij door zijn koffie heen roert. “Ze hebben al een goed afvalverwerkingssysteem, en mensen denken vaak makkelijk ‘we dumpen het wel voor de deur dan zijn we ervan af’. Je hebt ook mensen die oprecht niet weten dat je de HMS (Haagse Milieu Services) hiervoor kan inschakelen.”

Ondertussen staat de binnengekomen klant stil bij een eikenhouten kast. Hij kijkt op het kaartje: 125 euro. Langzaam laat hij het prijskaartje uit zijn hand glijden en loopt stilletjes weg. “Ik denk dat er geen oplossing is voor dit probleem. Je weet niet wie het doet. Het gebeurt vaak buiten openingstijden.” Ron haalt zijn schouders op en schud zijn hoofd. “Je kunt wel camera’s plaatsen, maar hoe ga je die mensen identificeren? We staan machteloos.” De klant staat dit keer stil bij een lamp. Het is een gouden metalen lamp met een donkerpaarse lampenkap omringt met franjes. Zijn ogen glijden langs de vormen van de lamp heen. Hij bekijkt het stickertje met de prijs en glimlacht.

“Wij krijgen op drie manieren spullen aangeleverd: particulier, uit onze ophaaldienst en uit ons magazijn in Rijswijk waar wij spullen van ontvangen als het daar te vol staat. Het is zonde dat de spullen die mensen buiten neerzetten vaak niet bruikbaar zijn door het slechte weer nu.” Ron loopt door de achterdeur naar buiten en wijst naar de achterkant van het gebouw. “Hier hebben wij bijvoorbeeld een kapotte kast liggen waar wij grofvuil voor moeten bellen omdat het niet meer bruikbaar is.” Hij loopt naar de andere kant waar er twee karren met spullen te vinden zijn. “Dit zijn de spullen die wij de afgelopen weken voor onze deur hebben gevonden, en niet meer bruikbaar zijn. Het moet op een gegeven moment stoppen.” De klant kijkt tevreden naar zijn nieuwe aankoop terwijl hij wacht tot zijn kassabon uitgeprint is. Hij bedankt Ron en loopt richting de deur. “Goedemiddag!” Roept hij voordat hij zijn paraplu opsteekt en de deur achter zich dicht laat vallen.

Beluister hier de audioreportage met filiaalmanager Ron Akkens over gedumpte spullen voor zijn kringloopwinkel.

Over de auteur

Senna Jansen

Hi! Ik ben Senna Jansen, ik ben 18 jaar oud en ik ben eerstejaars student aan de School voor Journalistiek. Ik ben geboren en getogen in Den Haag en ik weet dan ook veel over deze turbulente stad. Ik ben geïnteresseerd in vele diverse onderwerpen. Van muziek, film en tv tot misdaad en politiek, ik heb zin om hier meer over te weten te komen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.