Vuurwerkverbod komt als klap aan bij verkopers

Vuurwerkverbod komt als klap aan bij verkopers

Er komt dit jaar tijdens oud en nieuw een landelijk vuurwerkverbod. Vorig jaar was de eerste keer dat er een verbod kwam op vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Dit heeft grote gevolgen voor vuurwerkverkopers. Volgens meneer De Boer, eigenaar van sport- en vuurwerkwinkel TTsport in de Ingenhouszstraat in Den Haag, is het vuurwerkverbod voor zijn winkel een ramp.

Vroeg in de ochtend zijn er nog geen bezoekers bij vuurwerkwinkel TTsport. De etalageruit staat vol met prijsbekers. Op de plank onder de bekers ligt klasse 1 vuurwerk, dat kunnen mensen het hele jaar afsteken. Overal aan de muur hangen tafeltennis peddels, daarnaast hangen foto’s van Michel de Boer, meervoudig Nederlands kampioen tafeltennis en de zoon van de winkeleigenaar. De Boer vertelt vol trots over zijn zoon. Wat het vuurwerkverbod betekent voor zijn winkel is voor De Boer een minder blijmakend onderwerp. “Wij hebben nu alleen maar sportprijzen en tafeltennis materiaal. Dat zijn normaal gesproken inkomsten waar we eigenlijk ook niet van rond kunnen komen. Vuurwerk maakt dat normaal gesproken voor ons een maand of drie van het jaar weer goed. Dat missen wij dus heel erg.”

Of mensen zich wel of niet gaan houden aan de regels over vuurwerk afsteken, is maar afwachten, volgens De Boer, maar hij rekent er niet op. “Vorig jaar was het ook verboden. Ik woon zelf hierboven”, De Boer wijst naar buiten naar de straat, “Als je daar om de hoek zag hoeveel illegaal vuurwerk afgestoken werd. Ze waren daar wel een kwartier bezig. Toen de politie aankwam op de fiets om daar te kijken werd er natuurlijk niks gedaan, maar zodra ze de hoek om gingen in de Pasteurstraat, ging de eerste illegale bom al weer af.”

Het aantal vuurwerkslachtoffers op Spoedeisende Hulp is de afgelopen jaren alleen maar gedaald, blijkt uit een onderzoek uit 2019 van kenniscentrum VeiligheidNL en de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen. Er waren meer dan zevenhonderd slachtoffers in de jaarwisseling van 2012 naar 2013. Bij de jaarwisseling van 2019 naar 2020 waren dat er 396. In regio Haaglanden waren er in de jaarwisseling van 2019 naar 2020 vijftig slachtoffers in totaal. Vorige jaarwisseling waren dat er zeven. Mede dankzij het vuurwerkverbod is het aantal vuurwerkslachtoffers verminderd.

In het audiofragment van verslaggever Meggy Leegstra is een uitgebreid interview met de vuurwerk verkoper.

Over de auteur

Lisette van de Woestijne

Mijn naam is Lisette van de Woestijne, ik ben 19 jaar en ik woon in Alphen aan den Rijn. Sinds 2021 maak ik nieuwsberichten over Den Haag voor de Nieuwsooievaar. Ik ben student aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *