Studenten verlenen geen gratie meer aan de regering

Studenten verlenen geen gratie meer aan de regering

Op de foto: SRVU studentenbondvoorzitter Joep van Dijk

In Den Haag is er een protestmars tegen het leenstelsel. Campagne niet mijn schuld is georganiseerd door het FNV en de landelijke studentvakbond. De demonstranten willen harde toezeggingen dat er een einde aan het leenstelsel komt, en dat dit wordt vastgelegd in het nieuwe regeerakkoord.  

In Nederland geldt er sinds 2015 het leenstelsel voor studenten. Alle politieke partijen behalve de VVD hebben geclaimd van dit systeem af te willen in de campagnes. Ondanks dat lijkt er tijdens de onderhandelingen nog weinig terug te zien van deze beloftes.

De mars ging van start bij het D66 gebouw met als eindbestemming het Lange Voorhoud. Het waren vooral studenten en ex-studenten die deelnamen aan de tocht. Een van die studenten is SRVU studentenbondvoorzitter Joep van Dijk. Joep heeft zelf een schuld van tussen de 10 en 20 duizend euro. Hij vindt het belachelijk dat er tijdens de formatie niet gesproken wordt over het leenstelsel: “Onze boodschap luid: wij stoppen niet tot jullie daadwerkelijk iets doen aan die belachelijke schulden, met een beetje media aandacht erbij kunnen we dit een extra duwtje geven in de formatie ook”.

We lopen hier naast de ingang van het D66 gebouw. Er heerst een energieke sfeer binnen de menigte. De demonstranten beginnen nu op de trambaan te lopen, als vervolg hiervan ontstaat er een belemmering. De arriverende tram kan niet verder rijden als gevolg van de blokkade. Deze begint hard te toeteren en zo ook de politie. De boodschap is duidelijk, van de trambaan af.

Je hoort van linksom en rechtsom kreten als: bezet, blokkeer, een studieschuld wil ik niet meer. Er lopen hier vooral jonge mensen rond. Het valt op dat er veel verschillende soorten studenten hier rondlopen. Er zijn veel culturen en achtergronden te vinden binnen de mars. Allemaal hebben zij als gezamenlijk doel het afschaffen van het leenstelsel.

De politie controleert het protest. Zij lijken erg kalm en rustig. Er zijn een paar agenten op de fiets en er staan mensen van de marechaussee langs de zijkanten van het parcours. Als je hier zo loopt dan lijkt het niet uit de hand te gaan lopen. Een agent en een protestant staan gezellig een praatje te maken aan de achterkant van het protest.

Ondanks het respect voor de autoriteiten kan je de woede uit de lucht halen. De kreten en het geschreeuw blijven constant op een hoog volume. Nu we het einde van de tocht naderen lopen we door een modderig pad. Je hoort het soppen van de schoenen als er door de viezigheid geslenterd word.

Iedereen stopt bij het Lange Voorhoud. Er staat een podium omringt door kraampjes van de FNV. De kraampjes delen sandwiches en koffie uit. De hongerige studenten verorberen de broodjes binnen enkele minuten. De geur van koffie en ham springt uit boven de stank van modder en zweet. Er wordt een laatste toespraak gehouden door een kale bozige man. De menigte schreeuwt en zingt met hem mee uit volle borst.

Het feest lijkt er nu op te zitten. De meeste mensen lopen richting de bussen om naar huis te gaan. Sommige blijven nog even rondhangen. De politie verzoekt de organisatoren er een einde aan te breien. De organisatie roept nog een paar mensen tot de orde en dat was het dan.

Voor een live reportage met Sem Demmink over dit onderwerp, klik hier:

https://soundcloud.com/user-184077653/repo-protest-leenstelsel-mixdown?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.