Kopen bij kleine bedrijven wordt steeds belangrijker

Kopen bij kleine bedrijven wordt steeds belangrijker

Ondanks corona zijn er in 2020 ongeveer 68.000 kleine bedrijven bij gekomen in Nederland, volgens het CBS. Maar waarom is het belangrijk om bij een klein bedrijf te kopen?

Overal zie ik je wel iets unieks staan, van de zelfgemaakte kaarsen in de vorm van een realistisch vrouwenlichaam in de etalage tot de meest opvallende prints aan de muren. Swan Market Store Den Haag is een winkel die alleen maar producten verkoopt van heel veel verschillende kleine ondernemingen. Achter de kassa staat Elena Blumenbach. Zij is de eigenaar van één van deze kleine bedrijven, producten van haar bedrijfje ‘In between threads’ liggen hier dan ook in de winkel. Terwijl ze bezig is met het borduren van een vrouwengezicht, vertelt ze waarom zij zelf veel bij kleine bedrijven koopt. ‘’Ik vind het persoonlijk belangrijk om bij een small business te shoppen omdat je daar echt een persoon mee steunt en niet perse een merk. Bij grote bedrijven wordt iets zomaar geproduceerd in een fabriek in Bangladesh die niet denkt aan duurzaamheid. De producten die je bij een klein bedrijf koopt zijn vaak handgemaakt en er wordt veel tijd in gestopt om een ander blij te maken. Dat vind ik een mooie gedachte en dit staat ook voorop bij mijn bedrijfje.’’

Het aantal kleine bedrijven, dus met 1 werkzaam persoon, is sinds de coronatijd toegenomen. Er zijn sinds 2019 ongeveer 150.000 kleine ondernemingen bijgekomen. Tegelijkertijd hebben ook veel ondernemers hun bedrijf stop moeten zetten, door de crisis die corona met zich meebracht. Daarom doen kleine bedrijven nu extra hun best om zoveel mogelijk te verkopen. Een winkel als de Swan Market Store draagt hier dus aan bij door kleine bedrijven de mogelijkheid te geven om ook producten in een fysieke winkel te kunnen verkopen.

‘’Één van de meest voorname redenen dat mensen vaak niet kiezen voor een klein bedrijf is de prijs.’’ vertelt Elena. ‘’Omdat overal zoveel tijd en liefde in wordt gestopt, is dit ook te zien aan de hoogte van de prijs. Ik weet dat winkelen bij een small business niet altijd de goedkoopste optie is, en om mijn eigen producten voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken heb ik verschillende prijsklassen. Dit is niet bij elk klein bedrijf zo, dus het is ook begrijpelijk dat mensen soms voor een goedkopere optie gaan van bijvoorbeeld Wish.’’

‘’Maar daarnaast gaat het geld dat je uitgeeft wel naar iemand die echt moet kunnen leven van deze inkomsten. Het gaat direct naar de persoon die tijd en liefde in het product heeft gestopt en dit is iets wat mensen moeten onthouden als ze bij een klein bedrijf kopen.’’ Dit zegt Vladlena Mikhina als aanvulling, zij staat naast Elena bij de kassa en heeft ook een eigen bedrijf genaamd: ‘Waardevol thuis’. Zij houden samen de winkel draaiend en dit is dan ook het concept, de werknemers hebben producten van hun eigen kleine bedrijf in de winkel liggen.

‘’Kleine bedrijven zijn de toekomst’’, zegt Elena. ‘’Nou ja, dat hopen we en daar gaan we alles aan doen!’’, vult Vladlena daarbij aan.

Over de auteur

Senna Jansen

Hi! Ik ben Senna Jansen, ik ben 18 jaar oud en ik ben eerstejaars student aan de School voor Journalistiek. Ik ben geboren en getogen in Den Haag en ik weet dan ook veel over deze turbulente stad. Ik ben geïnteresseerd in vele diverse onderwerpen. Van muziek, film en tv tot misdaad en politiek, ik heb zin om hier meer over te weten te komen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *