Haagse ondernemer: ‘Je gaat vanbinnen een klein beetje kapot’

Haagse ondernemer: ‘Je gaat vanbinnen een klein beetje kapot’

Met een rode loper en kerstboom is de Passage helemaal in kerstsfeer

Het is alweer bijna twee weken geleden dat het kabinet de nieuwe maatregelen heeft aangekondigd. Zo mag er niet meer in teamverband gesport worden na 17.00, maar op dit tijdstip gaan ook de niet-essentiële winkels dicht. Dit grote gevolgen hebben voor de ondernemers in Den Haag. Wat doen zulke maatregelen met je en met je bedrijf? En hoe ga je er mee om en blijf je het positief inzien?

Hop & Stork valt ook onder deze niet-essentiële winkels. Hop & Stork is een patisserie waar je ook terecht kan voor een kopje koffie of een ijsje. De onderneming heeft twee vestegingen, een vesteging in Utrecht en een in Den Haag. De vesteging in Den Haag is in de Passage gevestigd. Als je door de Passage loopt, kijk je je ogen uit. Het is een winkelgalerij die in 1855 werd opgeleverd. Het heeft een hoog plafond met glazen koepels, loopbruggetjes en versierde gevels. Als je de Passage in Den Haag binnen wandelt kom je helemaal in de kerstsfeer. Er staat een grote kerstboom die versierd is met lichtjes, slingers en rode kerstballen. Veel mensen blijven even staan om een foto te maken met deze boom, die zeker drie meter hoog is.

Aan de buiten rand van de Passage zit de vesteging van Hop en Stork. Als je de deur doorgaat, word je overvallen door de geur van chocolade en koffie. Je kijkt direct op een balie die vol ligt met kleine chocolaatjes, bonbons. Er ligt een glazen plaat in de vloer, die een doorkijk bied naar de keuken waar de kleine kunstwerkjes worden gemaakt. Er staat ook een rij met mensen die koffie willen komen drinken. Iedereen wacht rustig, om zijn of haar QR-code te laten scannen. Bijna alle tafeltjes zijn bezet, het is druk! Er zijn drie lijnen met tafels, allemaal op anderhalve meter. De gasten lijkt het niet veel te deren, die zijn allemaal in gesprek en er wordt veel gelachen. De eigenaar van Hop & Stork vertelt iets meer over de situatie waar hij inzit en hoe hij dit ervaar. ‘Je begeeft je op glas ijs en dat ijs breekt dan. Je valt even in een diep koud bad’ vertelt Anil Soekhoe, eigenaar van Hop & Stork. Ook voegt hij hier nog aan toe dat hij heeft moeten schakelen. Hij heeft van een deel van zijn personeel afscheid moeten nemen, de webshop aantrekkelijker gemaakt en nieuwe producten bedacht die beter in de webshop passen. ‘Je gaat vanbinnen een klein beetje kapot en dat is heftig’ zegt Anil. Daarna vertelt hij mij hoe hij tot nieuwe inzichten komt: ‘Als je dat gebeurt dan realiseer je eigenlijk dat het niet altijd draait om het generen van geld, want er is iets in de wereld gebeurd wat dat kan omdraaien. Dan moet je innovatief worden, moet je nieuwe dingen verzinnen’ zegt Anil met hoop in zijn stem. Als het gaat over de steunpakketten van de overheid vertelt Anil het volgende: ‘Ik denk dat zonder de overheid veel bedrijven het niet hadden gered. Dus met mijn bedrijf heb ik ook hulp moeten vragen aan de overheid’. Maar ook heeft hij hulp gevonden bij leveranciers en medewerkers, zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd om salaris later uit te mogen betalen.

Door een gesprek aan te gaan met een eigenaar van een onderneming in Den Haag, krijg je een beter beeld wat er speelt en hoe een eigenaar omgaat met de maatregelen. Het kan af en toe zwaar zijn, maar je merkt ook dat de creativiteit wordt geprikkeld en er nieuwe ideeën komen.

Hieronder luister je naar de reportage die Lisette van de Woestijne, die in gesprek ging met de eigenaar van Hop & Stork, Anil Soekhoe, over de nieuwe maatregelen.

Over de auteur

Rowan van Rooijen

Ik ben Rowan van Rooijen (1997) geboren in Leidschendam. Op dit moment schrijf ik voor De Nieuwsooievaar, een regionale nieuwssite die schrijft over de regio Den Haag. Ik heb een passie voor schrijven, sport en muziek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.