Het Zeeheldentheater worstelt met bezoekersaantallen: ‘Voor de pandemie werden de voorstellingen voor senioren goed bezocht’

Het Zeeheldentheater worstelt met bezoekersaantallen: ‘Voor de pandemie werden de voorstellingen voor senioren goed bezocht’

Door Nicolle Jaen

De theatersector is in het afgelopen jaar hard getroffen door de coronapandemie. Theaters worstelen met financiën en bezoekersaantallen. Ook het Zeeheldentheater merkt een daling in het verkoop van kaartjes. Het zijn met name de theatervoorstellingen voor senioren die aanzienlijk minder publiek trekken. ‘Je merkt echt dat mensen huiverig zijn om te komen’, aldus Yvette Olof mede-eigenaar van het Zeeheldentheater en danseres bij muziekgroep Briza.

Langzaam stromen mensen de zaal van het Zeeheldentheater binnen. Vriendelijk worden ze verwelkomt door de gastvrouw en tevens comédienne van de show. De bezoekers nemen plaats aan de kleine, ronde tafels. Maar vijf van de twintig tafels worden gebruikt; in totaal zijn er zes bezoekers komen opdagen. Een aanzienlijk stuk minder dan wat gebruikelijk was voor de coronapandemie vertelt Yvette na afloop van de voorstelling. Ze zit aan een zwarte tafel in het foyer van het theater. Aan haar voeten zit Bella haar hond. ‘Voor de pandemie gaven wij ook voorstellingen voor senioren en dan werden ze goed bezocht. Er kwamen zo’n vijftig à zestig mensen opdagen.’ Volgens Yvette zijn het aantal bestellingen van tickets drastisch teruggelopen.

Diezelfde bezoekers durfden na de uitbrak van de pandemie niet meer naar het theater te gaan. Daarnaast mogen – door het beleid van tehuizen – senioren in tehuizen niet meer het theater bezoeken. Yvette geeft aan dit heel erg jammer te vinden. ‘We doen echt ons best om het zo veilig mogelijk te maken. Zo hebben we een goede ventilatie, controleren we QR-codes en staan alle tafeltjes ver uit elkaar.’ Terwijl ze spreekt roert ze in haar kopje koffie. Op de achtergrond klinkt zacht het geluid van muziek. “Het is gewoon zonde: ze missen iets heel erg leuks, wat ook erg belangrijk is in deze donkere dagen!”

Ook specialisten maken zich zorgen om de negatieve effecten van het solitaire bestaan van ouderen. ‘Isolatie wordt nu een groter gevaar dan het coronavirus’, zegt Arends Arends, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) tegen het AD. Arends moedigt senioren daarom ook aan om de dagelijkse activiteiten van vóór corona voorzichtig weer op te pakken.

Volgens Yvette zijn niet alleen ouderen bang om naar het theater te komen. ‘Veel van onze voorstellingen zijn gericht op senioren en die zijn natuurlijk extra kwetsbaar; maar ook als het om zaalverhuringen gaat, merk je dat mensen terughoudend zijn en een stuk minder makkelijk komen. Normaal kunnen er 140 mensen komen en nu durven vaak niet meer dan 40 mensen op te dagen.’

Toch weerhoudt het dalende aantal bezoekers de theatergroep er niet van om er een spektakel van te maken. ‘Wij vinden het heel erg leuk om te doen, zelfs als er minder mensen zijn. Al het kantoorwerk is de vervelende bijzaak’, zegt Yvette. Het enthousiasme waarmee de groep optreedt was ook zeker te merken tijdens de voorstelling. Het bleek zo aanstekelijk te zijn dat een dame met kort, grijs haar en een bril op haar neus spontaan door de zaal begon te dansen. Enkele minuten later danste een vrouw, in een rode jurk met geborduurde bloemen, giechelend met haar mee.

Het is een zwaar jaar geweest, maar het theatergezelschap houdt de moed erin en hoopt in het voorjaar alle voorstellingen, die gecanceld zijn te kunnen spelen. ‘We zullen niet kopje onder gaan, want we hebben nooit echt vaste inkomsten gehad met dit theater. Onze directeur – en mijn partner in crime – Jan Erik blijft altijd positief en daarmee trekt hij ons allemaal de goede richting op.’

In het Audiofragment vertelt Yvette Olof meer over de impact van de pandemie op het theater.

Over de auteur

Nicolle Jaen Pabon

Nicolle is een jonge, ambitieuze journaliste met veel passie en karakter. Ze bezit een energieke en creatieve geest, die ze graag inzet voor haar werk. Ze schrijft graag over onderwerpen met een maatschappelijke thema.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.