Dansen met senioren tijdens Rock en Rollator

Dansen met senioren tijdens Rock en Rollator

Foto van Jan Erik met de Rock en Rollator poster. foto: Yasmine Abdelkader

Op 8 december heeft het zeeheldentheater een Rock & Rollator voorstelling georganiseerd. De voorstelling is bedoeld om senioren een activiteit aan te bieden dat ze kunnen bijwonen in de tijden van corona. Tijdens de voorstelling dansen senioren mee op de liedjes die worden afgespeeld.  

In de zaal, op het podium van het Zeeheldentheater maken de bandleden zich klaar voor de voorstelling; “Rock & Rollator”. De band bestaat uit een drummer, een bassist die ook viool speelt, een percussionist die meerdere instrumenten bespeelt en een gitarist.

Drie zangeressen, waarvan één ook de presentatrice is, lopen naar het podium. Met z’n allen maken zij zich klaar voor de groepsfoto´s voordat de voorstelling begint. “Een, twee, drie, telt mede-eigenaar van het theater, Jan Erik, af. Op de achtergrond staat een scherm die foto’s weergeeft. Voor elk lied zijn er bepaalde foto’s op de achtergrond om de sfeer van het lied aan te geven.

Om half drie komen de eerste gasten binnen. Met een glimlach verwelkomt de presentatrice Andrea hen toe. “Wat leuk dat u kon komen”, zegt ze tegen de eerste gast terwijl er rustige muziek wordt gespeeld door de gitarist en de pianist. Al snel komen alle senioren binnen en een stuk of tien senioren zoeken een plekje voor zichzelf aan tafel. De zaal heeft een donker thema dat zich voordoet als een nachtclub. Lekkere hapjes worden klaargezet op tafel door mede-eigenaar Yvette en de stagiaires.

“Je merkt dat in deze tijd van corona veel mensen thuis blijven en minder de deur uitgaan. Het is belangrijk om senioren de aandacht te geven in de maatschappij, ook buiten corona om”, vertelt Jan Erik aan onze verslaggever. Het tijdstip, namelijk om twee uur, van de voorstelling is bewust gekozen, omdat senioren niet zo snel ’s avonds naar een voorstelling gaan gaf Jan Erik later aan. “Je kan niet genoeg investeren in de senioren. Mensen worden steeds ouder. Je moet zorgen dat er iets te doen is. We moeten dingen regelen zodat zij iets te doen hebben”, rondt Jan Erik af.

Nu dat alles klaar is gezet en de gasten binnen zijn kan de voorstelling beginnen. Voordat het eerste liedje begint, stelt Jan Erik iedereen eerst voor. Vol enthousiasme klappen de senioren voor ieder dat op het podium staat. Het eerste lied begint en al snel beginnen de senioren mee te doen met de eitjes die op tafel staan. Midden in het lied ontstaat er verwarring over de microfoon. “Staat ie aan, oh het is uit”, zegt Jan Erik met een rustige toon. Al snel weten ze de draad weer op te pakken en gaat het liedje normaal verder.

Andrea moedigt het publiek aan mee te doen en om te gaan dansen. Twee senioren beginnen op te staan en samen dansen zij op de liedjes van vroeger. Na een paar liedjes te hebben gezongen wordt de voorstelling onderbroken door een verhaal dat verteld wordt door de presentatrice. De gasten luisteren aandachtig en klappen op het einde. Vervolgens wordt er weer een lied gespeeld. De telefoons komen tevoorschijn en de senioren beginnen de voorstelling te filmen. Tijdens de voorstelling wordt er gevraagd of de senioren een suggestie hebben voor een lied. Hier wordt er weinig tot geen antwoord op gegeven. Later geeft een gast aan dat zij toch wel een verzoeknummer had willen horen.

Het laatste lied speelt af en iedereen begint hiervoor op te staan. De senioren dansen met blijdschap op de liedjes. “Ik vond het heel erg leuk, ik kreeg heel veel zin om mee te zingen. Die Beatles liedjes vond ik enig”, vertelde een gast met een grote glimlach, terwijl ze haar jas aandeed. De voorstelling eindigt met een applaus en al snel begint iedereen te vertrekken. Er wordt gelijk een start gemaakt aan de schoonmaak.

Klik hier voor de reportage met Jan Erik!

Over de auteur

Yasmine Abdelkader

Mijn naam is Yasmine Abdelkader en ik schrijf momenteel voor de Nieuwsooievaar. Ik schrijf het liefst over onderwerpen zoals muziek, film en samenleving.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.