‘Progressief oppositie-akkoord’ moet zorgen voor verdere linkse samenwerking

‘Progressief oppositie-akkoord’ moet zorgen voor verdere linkse samenwerking

Jesse Klaver en Lilianne Ploumen tijdens de presentatie van hun ‘Progressief oppositie-akkoord’

De Tweede kamer-fracties van Partij van de Arbeid en GroenLinks gaan verder samenwerken en hebben een ‘Progressief Oppositie-akkoord’ gesloten. In de nieuwe kabinetsperiode trekken ze in de oppositie op als één blok: “Zo kunnen ze ons niet uit elkaar spelen.”

De grote zaal van Pulchri Studio in Den Haag loopt langzaam vol, de aandacht wordt getrokken door de grote koepel op het dak van de galerie. “Deze locatie is niet per ongelijk gekozen in een tijd waarin de kunst & cultuur het zo moeilijk heeft en zo vaak vergeten wordt”, duidt Lilianne Ploumen (59), fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid, in het begin van haar speech aan. Ploumen staat achter een desk naast de partijleider van GroenLinks, Jesse Klaver (35).

Krachten bundelen

“Linkse samenwerking, het is de hoogste tijd. We zijn het over zoveel dingen eens en er is genoeg verdeeldheid in de Nederlandse politiek. De tijd van slappe kopjes koffie, goede voornemens en eenmalige optredens is nu voorbij”, vertelt Lilianne Ploumen. Naast wat aanwezig publiek en pers, is de zaal helemaal leeg. “Partij van de Arbeid en GroenLinks zetten nieuwe stappen in een hechte, linkse, progressieve samenwerking”, Het is stil in de zaal, de fractievoorzitters kijken elkaar met een schuin oog aan waarop Ploumen haar speech voortzet. “Samen vormen we een progressieve alliantie in de oppositie, waarbij we de krachten bundelen en samen onze macht vergroten.” Eerder deden ze dit al in de formatie, door als één blok op te trekken. “Vandaag geven we dat een vervolg”, aldus Lilianne Ploumen.

Een belofte aan de kiezer

Jesse Klaver, partijleider van GroenLinks, benadrukt in zijn deel van de presentatie de fijne samenwerking tussen zijn partij en die van de PvdA. “Dit progressieve akkoord is een belofte aan de kiezer.” Klaver houdt een geprint en ingebonden document in de lucht. “Dit akkoord kijkt breder, kijkt verder, het gaat weg van de hectiek van alledag.”

“Iedere verkiezingen opnieuw worden er veranderingen beloofd, maar krijg je meer van hetzelfde”, Klaver kruist zijn vingers. “En dit jaar is dat meer waar dan ooit. Want over een paar weken, fingers crossed, staat het oude kabinet weer op het bordes. Het is de voortzetting van de oude coalitie. Maar ik beloof u bij deze, u krijgt niet dezelfde oppositie, want wij gaan het anders doen”, met deze belofte sluit ook Jesse Klaver zijn betoog.

Plannen werkelijkheid maken

“Deze twee linkse partijen hadden heel graag in een kabinet gewild om daar heel veel te veranderen, maar het heeft niet zo mogen zijn”, vertelt Habtamu de Hoop (23), Tweede kamerlid namens de Partij van de Arbeid, mij na afloop van de presentatie. “Wij hebben nu besloten om samen met een goed inhoudelijk akkoord te komen om onze plannen voor Nederland op deze manier toch nog werkelijkheid te kunnen maken”, hij knikt naar de uitgeprinte versie die hij in zijn hand heeft. “Ik werkte al veel samen met collega’s van GroeLinks op mijn dossiers, onderwijs en infrastructuur, dus het is eigenlijk een natuurlijke samenwerking die de afgelopen tijd echt organisch naar elkaar toegegroeid is”, aldus het jongste kamerlid.

Een deel van het publiek loopt van uit de zaal naar de hal, de pers krijgt ruimte voor een aantal vragen. Na afloop wordt de stilte, in de met kunst overladen zaal, opgevuld met een luid en langdurig applaus. De twee partijleiders nemen het applaus in ontvangst.

Luister hier het aanvullende audio fragment met daarin het interview met Habtamu de Hoop.

Over de auteur

Anna Hilde Faber

Anna Hilde Faber is een jonge, betrokken journalist met een passie voor maatschappelijke onderwerpen en binnenlandse politiek. Ze schrijft voor De Nieuwsooievaar over regionale onderwerpen in en rond Den Haag.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.