Dit kan het Omniversum verwachten

Dit kan het Omniversum verwachten

De twee kunstenaars, Karski & Beyond, bij een van hun werken

In het voorjaar zal het kunstenaarsduo Karski & Beyond het Omniversum in Den Haag gaan beschilderen. De bijzondere bioscoop zal met input van jongeren die op Haagse scholen zitten worden versiert. Om een idee te krijgen wat we kunnen verwachten van dit duo, lopen we een rondje langs werken die je nu al in Den Haag kan bewonderen.

Het is een grauwe dag als Karski komt aanlopen. We hebben het even over de werken die ze in Den Haag hebben. Ondertussen zijn er al tien werken van de heren te bewonderen. Het werk op het Omniversum zal het elfde werk worden in de Hofstad. Even later sluit Beyond ook aan. Als je de Laakweg inloopt, zie je direct vier grote schilderingen van Karski & Beyond. Karski legt enthousiast uit dat ze de levensloop proberen uit te beelden. Van je de ouders die elkaar ontmoeten naar een volwassenen die veel kennis bezit. De twee graffiti-artiesten kregen deze opdracht van de verhuurder Staedion, nadat ze de eerste prijs hadden gewonnen. Niet alleen de eerste maar ook de tweede en de derde prijs waren voor dit duo, waarna ze begonnen met het beschilderen van drie gevels. Daarna kwamen er klachten, een van de gevels was nog niet beschilderd en de buurtbewoners zou graag zien dat ook het laatste gebouw in het rijtje een mooie beschildering zou krijgen. Dit gebeurde dan ook uiteindelijk.

Deel van het levensloop verhaal van Karski & Beyond

Als we doorlopen springt er een grote muurschildering uit van een ooievaar.  Hét symbool van de stad Den Haag. Beyond vertelt: ‘In meerdere brainstormsessies komt de ooievaar naar voren, maar we kunnen dit niet elke keer verwerken in onze schildering’. Toch is er een gemaakt door dit duo. Beyond vertelt iets over de keuzes die gemaakt zijn bij het maken van dit werk: ‘We beschilderen met opzet niet alles, zodat het gebouw niet helemaal afgedekt wordt. Ook komen kleuren terug in het gebouw die in de muurschildering gebruikt zijn’. Door deze keuzes van de mannen, zou je zeggen dat het minder opvalt, maar door bepaalde technieken komt het werk er alleen maar beter uit. De ooievaar verwelkomt je vanuit Rijswijk in Den Haag.

De twee kunstenaars, Karski & Beyond, bij een van hun werken

Direct daarna lopen de heren het Schipperskwartier in. Een van de kleinste buurten in Den Haag. Hier zijn ook weer twee werken van de mannen te zien. Een werk met in de hoofdrol een meeuw en een werk met een bekende sleepboot. Dit laatst genoemde werk, heeft te maken met de historie van de wijk. Een wijk die omringt is door water en dicht bij de havens van Den Haag lag.

Deze schildering van Karski & Beyond is te vinden in het Schipperskwartier

Werk van Karski & Beyond in het Schipperskwartier

De ronde eindigt bij een muurschildering die meerdere mensenrechtenactivisten op het Stamkartplein. Het werk, dat in 2020 werd afgerond, is een veel besproken werk geworden. Op de muur staan klimaatactiviste Greta Thunberg, milieuactiviste en inheemse leider Berta Cáceres en beschermer van mensenrechtenactivisten Vitali Safarov. Het kunstwerk werd landelijk nieuws nadat een politicus zich had uitgesproken over het werk. Op de muur zie je de drie personen afgebeeld in zwart en wit, verreikt tekeningen met kleuren als groen en roze. Ook bij dit project hebben scholieren meegedacht over het ontwerp.

Mural of Change van Karski & Beyond

In de werken van Karski & Beyond wordt vaak geparticipeerd door groepen. Dit zal ook gaan gebeuren bij het werk dat op het Omniversum zal komen. Ook houden de artiesten rekening met de omwonende. ‘Je kan niet zomaar het uitzicht van iemand aanpassen’, zegt Beyond ‘als iemand niets heeft met kinderen en je maakt een onwijs groot werk met een kind erop, kijkt die persoon er toch elke dag naar’ voegt Beyond er grappend aan toe. Hoewel hier naar zijn mening ook een kern van waarheid in zit. Je past toch de leefomgeving van iemand aan, dit moet dan wel positief zijn.

We kunnen op het Omniversum een grote schildering verwachten door ervaren kunstenaars die het publiek laten meedenken. Deze schilders hebben ervaring met grote werken, zo hebben ze al bijvoorbeeld de grootste muurschildering van de wereld op hun naam staan. Wat het precies gaat worden is nog niet bekend, maar kijkend naar hun eerdere werken is het veelbelovend.

Luister hieronder naar het interview van Lisette van de Woestijne met de twee kustenaars.

https://soundcloud.com/user-828523414/interview-karski-beyond/s-hHW86wcptT0?si=0ee61367ef844bfd9c449de6391f6502&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Rowan van Rooijen

Rowan van Rooijen (1997) is een tweedejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zijn passie ligt bij audio en heeft dan ook al meerdere audio reportages gemaakt en een podcast over de genocide in Srebrenica. Van Rooijen is breed geïnteresseerd en georiënteerd en pakt graag zijn kansen. De in Leidschendam geboren journalist heeft daarnaast een passie voor sport, geschiedenis en sociologie. Van Rooijen ronde in 2017 zijn MBO Social Work af.

1 reactie

  1. Roelof

    🙏🏼🙏🏼

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *