Vrije kerstvakantie zet kerstboomverkopers onder druk

Vrije kerstvakantie zet kerstboomverkopers onder druk

Nu de sympathieke roetveeg-pieten en zoetsappige Sinterklaasliedjes het land verlaten hebben, is het alweer tijd om een plekje voor de kerstboom uit te gaan zoeken. Althans, als de Nederlanders het land zelf nog niet verlaten hebben. Want deze kerst kan iedereen met een corona QR code tamelijk gemakkelijk op vakantie. En dat merkt de Haagse kerstboomverkoper Nanoes Basili maar al te goed.

De vele kerstbomen die te koop staan op het Valkenburgerplein verwarmen nog enigszins de koude dag in Den Haag. Vlak voor het kerstboom verkooppunt zingt Davina Michelle de mensen tegemoet. Via een kleine hybride radio natuurlijk. Een grote opgeblazen kerstman wuift naar de langslopende Hagenezen. De verwelkomende grijns van Nanoes Basili is helaas geen schim van de bedrieglijk brede lach van de kerstman.

Met meer dan twintig kerstboom verkooppunten is de concurrentie in Den Haag moordend. Maar vraag is er niet. ‘Mensen gaan dit jaar opeens weer op vakantie,’ geeft Basili als sombere verklaring. ‘Dat kan nu allemaal weer ondanks corona, en dat merk je wel in m’n verkoop.’ Basili staat inmiddels al ongeveer 38 jaar op het Valkenburgerplein, en is dus een bekend gezicht in de buurt.

Door het gebrek aan klanten kan Basili zijn grote collectie aan verschillende kerstbomen laten zien. Want dat gaat verder dan alleen echt of nep. Nordmann, Picea Abies en Picea Pungens. Allemaal kerstbomen waarvan u waarschijnlijk niet wist dat u ze zelf ook wel eens in huis heeft gehad. ‘De meeste kerstbomen hier komen uit Denemarken, en een paar uit Duitsland.’ Basili laat zeker veertig onverkochte bomen zien, wachtend om hopelijk een thuis te krijgen. En dat is nog niet eens alles. Basili wijst wat verderop naar een grote stapel kerstbomen, die op elkaar liggen. ‘De rest van de dag zijn we eigenlijk bezig om deze te prepareren voor de verkoop.’ Inmiddels is de tijd al met een kleine twintig minuten voorbij gevlogen, maar is er voor Basili nog steeds geen klant te bekennen.

Een aantal jongeren hangen om de winkel. Al stoeiend en rokend komen ze dicht bij de kerstbomen van Basili. Basili laat het daar niet bij zitten. Hij loopt geïrriteerd de kant van de jeugd op, en spreekt ze hartig toe. ‘Het is werkelijk ieder jaar hetzelfde met de hangjongeren in de buurt hier.’ Het bleek het laatste beetje actie te worden, wat we bij de kerstboom winkel van Basili zouden gaan meemaken.

Los van de lage vraag op de kerstboom markt, ziet Basili letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes aan het einde van de tunnel: Het grote sinterklaasfeest is heden ten dagen niet zo groot meer, en dus hangt de kerstverlichting ieder jaar weer eerder bij de mensen in huis. Hopelijk is het verdwijnen van Sinterklaas voor mensen een goede reden om al eerder een kerstboom aan te schaffen. Want zeg nou zelf, wie kan er in tijden van corona nog om de traditionele kerstboom heen?

[embed]http://soundcloud.com/thomas-korsten/kerstbomen-verkoop-freek-verelzen[/embed]

Over de auteur

Thomas Korsten

Hey! Ik ben Thomas Korsten, en ik ben student Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Voordat ik hier kwam te studeren, was ik werkzaam als redacteur bij de Formule 1 nieuwssite GPblog.com. Tegenwoordig deel ik ook nog andere creatieve content op mijn eigen sociale media kanelen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *