Basisscholieren week langer kerstvakantie

Basisscholieren week langer kerstvakantie

Basisschool KC Koos Meinderts

Het Kabinet heeft in een persconferentie aangekondigd de basisscholen een verlengde kerstvakantie te geven door ze de week voor de kerstvakantie te sluiten. Dit besluit is genomen om het aantal besmettingen terug te dringen en de verdere verspreiding van de Omikronvariant te vertragen. Ook de basisscholen in Den Haag sluiten deze week de deuren.

Het is vrijdag, de laatste schooldag van het jaar 2021 voor alle basisscholieren in Nederland. Dat geldt ook voor de leerlingen van basisschool KC Koos Meinderts in Loosduinen. Tussen de gevallen bladeren op het schoolplein rennen jonge kinderen achter een bal aan. Er klinkt gelach en gepraat. In het lokaal naast de ingang zit een kleuterklas binnen. Normaal zouden alle kinderen nu pauze hebben, maar door de vervroegde kerstvakantie is een kerstdiner op vrijdag 24 december niet mogelijk en houden de klassen nu een kerstontbijt. Het OMT heeft afgelopen dinsdag besloten dat de basisscholieren volgende week thuisblijven, uit vrees voor de Omikronvariant.

Anita van der Koelen is kleuterjuf aan basisschool KC Koos Meinderts. Wegens de coronamaatregelen die de school hanteert mogen niet teveel mensen binnen in de school. Daarom vertelt Anita buiten, voor het hek van het schoolplein, dat zij het zowel eens als oneens is met de verlengde kerstvakantie. ‘Je moet natuurlijk wel iets doen, een signaal aan de samenleving geven van we doen er iets aan, we laten het niet gaan.’ Volgens gegevens van het RIVM heeft de leeftijdsgroep van 0 – 12 jarige de laatste vijf weken de meeste positieve corona besmettingen. Anita vertelt dat ze als leerkracht zelf soms bang is om besmet te raken, dit wil ze vooral niet tijdens de kerstvakantie. ‘Maar als de ouders geen opvang hebben, gaan de kinderen waarschijnlijk toch naar opa en oma, dan verplaats je het probleem’, vertelt Anita.

Laat besluit

Het OMT adviseerde het kabinet al een aantal weken de kerstvakantie te verlengen. Dit besluit is bekend gemaakt door premier Rutte in de persconferentie van 14 december. ‘Het is jammer dat het kabinet zo laat pas dit besluit heeft genomen’, zegt Anita. ‘Ik denk dat ze dit al eerder hadden kunnen zien aankomen. Dan was iedereen ook voorbereid en hadden de ouders ook opvang kunnen regelen.’ KC Koos Meinderts heeft een noodopvang geregeld voor kinderen wiens ouders in deze tijd geen opvang hebben kunnen regelen voor de week extra kerstvakantie. ‘Dat moesten we allemaal héél snel binnen een korte tijd regelen. Dat zou dus makkelijker gaan als de sluiting eerder was aangekondigd’, legt Anita uit. De kinderen op het plein achter haar gaan onbezorgd door met hun activiteiten.

Rekha Ramchand heeft een dochter in groep acht. Zij vertelt dat ze begrijpt waarom het kabinet nu pas heeft besloten de basisscholen een week te sluiten. ‘Ze wilden de scholen zo lang mogelijk open houden in belang voor de kinderen. Omdat het aantal besmettingen hoog bleef hebben ze de basisscholen uiteindelijk toch dichtgedaan’, aldus Rekha. Zij geeft aan achter het uiteindelijke besluit van het kabinet te staan, omdat haar dochter zelf ook besmet is geraakt met corona op de basisschool. Nu voelt zij zich ook veiliger.

Geen ramp

Eind november meldde onderwijsminister Arie Slob (CU) aan Rijksoverheid.nl dat het belangrijk is dat leerlingen zo veel mogelijk op school les blijven krijgen, zowel omdat ze daar beter kunnen leren als voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Anita vertelt dat zij persoonlijk niet denkt dat de verlengde kerstvakantie een negatief effect zal hebben op de basisscholieren. ‘Wel als de vrije week na de kerstvakantie was geweest. Maar nu is het de week voor kerst, dat betekent spelletjes spelen op de gang en van alles’, vertelt Anita lachend. ‘De week zou dus niet een hele effectieve lestijd zijn, het is dus geen ramp.’

Over de auteur

Maithili Bansie

Mijn naam is Maithili Bansie. Ik schrijf actueel nieuws voor de Nieuwsooievaar over de regio Den Haag. Het liefst schrijf ik over onderwerpen met betrekking tot de samenleving.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *