Online onderwijs valt niet bij elke student in de smaak

Online onderwijs valt niet bij elke student in de smaak

Rechtenvrije foto van Unsplash

Heel Nederland bevindt zich weer in een volledige lockdown. Dit betekent dat de scholen dicht zijn en online onderwijs aanbieden. Voor de ene student is dit fijn, voor de ander vormt dit een enorme blokkade. Maar hoe ziet zo’n online lesdag er eigenlijk uit?

Eerstejaars Verpleegkunde student Elroy Swaanenburg (19) begint zijn dag om 8 uur s ’ochtends. Zijn eerste les ‘Medische Biologie’ begint over een halfuur en hier heeft hij het meest moeite mee. Hij is totaal geen ochtendmens, maar de online les brengt wel een voordeel met zich mee. Elroy gaat namelijk alleen even zijn haar kammen en zijn gezicht wassen, maar blijft voor de rest van zijn les nog lekker in zijn bed liggen. ‘’Oke, dit is dan wel fijn. Normaal ben ik nu al 2 uur wakker en zit ik in de trein onderweg naar school. Dus nog even rustig mijn dag kunnen starten is een pluspunt.’’ zegt Elroy.

Nadat hij half slapend zijn eerste les heeft gevolgd is het tijd om te gaan ontbijten. Dit doet hij terwijl zijn mentorles al begint. Wanneer hij in de keuken staat en zijn eerste boterham begint te beleggen, hoort hij zijn leraar vanuit zijn laptop roepen: ‘’Elroy, weet jij het antwoord op deze vraag?’’ Elroy haast zich gauw naar de keukentafel en besluit om zich maar te gaan focussen op zijn les in plaats van zijn ontbijt. ‘’Dit zijn echt van die stress momenten en ook wel het risico van de online lessen. Ik ben gauw geneigd om minder goed op te gaan letten en andere dingen te gaan doen. Ik zit liever in een lokaal waar ik niet afgeleid kan worden.’’ vertelt Elroy na zijn les.

Ondertussen is het 12 uur en zit Elroy zijn lesdag er eigenlijk al op. Elroy vertelt wat hij nu normaal zou hebben gedaan: ‘’Ik ben nu dus heel vroeg klaar, maar normaal zou ik nu een praktijkles hebben. Ik zou dan verpleegkundige technische vaardigheden leren, dit vind ik het leukste aan het hele beroep. Dit kan dus niet doorgaan door de lockdown, want hier heb je echt een praktijklokaal voor nodig. Ik vind dit enorm balen en het is echt niet mogelijk om een praktijkgericht beroep als Verpleegkundige via een schermpje te gaan leren. Dit maakt mijn opleiding nu heel lastig, want ik wil straks niet onvoorbereid mijn stage in gaan natuurlijk.’’

Elroy nodigt deze vrije middag twee klasgenoten bij hem thuis uit om samen te gaan leren en de lesstof van de dag door te nemen. Hij vertelt waarom: ‘’ Het is voor ons allemaal heel nieuw en door samen even met dezelfde opdrachten bezig te zijn kunnen we elkaar toch een beetje helpen. Normaal zouden we elkaar elke dag zien op school, dus daarom vind ik het leuk om een keer in de week toch af te spreken met elkaar. Naast de nadelen van het hebben van online les, mis is ook het sociaal contact met mijn klasgenoten heel erg. Dit is nu een tijdelijke oplossing en ik hoop dat ik gauw weer lekker met iedereen in een klaslokaal zit.’’

Luister hier naar een audioreportage waarin Elroy Swaanenburg meer vertelt over zijn ervaring met online onderwijs.

Over de auteur

Senna Jansen

Hi! Ik ben Senna Jansen, ik ben 18 jaar oud en ik ben eerstejaars student aan de School voor Journalistiek. Ik ben geboren en getogen in Den Haag en ik weet dan ook veel over deze turbulente stad. Ik ben geïnteresseerd in vele diverse onderwerpen. Van muziek, film en tv tot misdaad en politiek, ik heb zin om hier meer over te weten te komen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *