Lege winkelstraten in het centrum van Den Haag

Lege winkelstraten in het centrum van Den Haag

Lege winkelstraten in het centrum van Den Haag

De lege straten in het centrum van Den Haag waren de afgelopen weken geen gek gezicht. Vooral voor de detailhandel en de horeca die dicht moesten waren dit harde weken. Maar ook deze groepen komen steeds meer in opstand. Wat denken medewerknemers hier nou van?

Na aanleiding van de lockdown die aangekondigd was op achttien december, moesten alle winkels op zondag dicht blijven tot ten minste 14 januari. Dit betekende voor veel winkels dat ze nieuwe oplossingen moesten vinden om toch nog wat inkomen binnen te krijgen. Vele kwamen zo met de optie ‘Click and Collect’, wat online bestellen en fysiek bij de winkel ophalen betekend. Zo gebeurt dit ook bij Steppin’ Out aan de Gravenstraat. Linde Helmers, werkneemster bij Steppin’ Out Den Haag, geeft aan dat de maatregelen qua inkomsten behoorlijk belastend zijn. ‘Normaal zijn December en Januari de leukste en drukste dagen. December is normaal de belangrijkste maand van het jaar waarin je het geld binnen haalt, dat is nu niet zo.’ Ook geeft mevrouw Helmers aan zich te kunnen vinden in de mensen die zaterdag als ‘demonstratie’ open willen gaan. ‘Als het mijn eigen winkel zou zijn, zou ik open gaan. Maar we zijn een filiaalwinkel, waardoor we ons dus aan de regels houden die het hoofdkantoor oplegt.’

Richting het Centraal Station op de Turfmarkt zit de bloemenwinkel Blossom. Op deze koude donderdagmiddag stond Janine Steenbergen hier achter de kassa. Hier zijn ze niet open voor Click and Collect, maar voor buitenverkoop. De losse bloemen voor in een boeket zijn te zien door het raam, waardoor de mensen toch nog keus kunnen maken welke bloemen ze in hun boeket willen. ‘Mensen piepen wel veel ongemerkt naar binnen, maar de omzet is veel gedaald. We zitten wel dicht bij centraal, maar doordat veel mensen thuis werken zien we eigenlijk niet veel mensen voorbij lopen.’ Janine geeft aan dat ze het wel goed vind dat ze dicht zijn, maar dat het resultaat van de lockdown dit niet laat zien. ‘De besmettingen lopen alsnog op, terwijl de horeca, detailhandel en scholen dicht zijn geweest. Ik denk dat alles opengooien dan wel kan, als de ziekenhuisopnames dit toelaten.’

Reden voor een lockdown

De reden voor de strenge lockdown vanuit het kabinet, was om de besmettingen van de Omikron versie tegen te gaan. Volgens het OMT zou de snelle verspreiding van de Omikronvariant tot een hoge piek in ziekenhuis- en intensive care-opnames kunnen leiden. Deze piek zou ervoor kunnen zorgen dat de zorgcapaciteit ruim overschreden zou worden. Hierdoor werd op zeventien december 2021 geadviseerd aan het kabinet voor een uitbreiding van maatregelen. Hierop volgde op achttien december de aankondiging van de lockdown op negentien december. De Omikronvariant werd als eerste instantie gevonden bij reizigers uit zuidelijk Afrika. Inmiddels verspreidt de variant zich zo snel onder de mensen, dat het de meest voorkomende, dominante variant van Corona in Nederland zal zijn. Ook wordt er aangegeven dat de hoogte van de piek kan worden teruggebracht door gevaccineerde mensen een boosterprik te geven. Hierdoor neemt namelijk de bescherming tegen de Omikronvariant fors toe.

Beluister hier het interview met Ilse, een medewerkster van Vavoom op de grote markt, en hoe zij deze lockdown ervaart.

Over de auteur

Iris Bekker

Goeiedag, Ik ben Iris Bekker, ik ben 19 jaar en woon al heel mijn leven in Den Haag. Sinds begin september zit ik op de school voor journalistiek in Utrecht. Hierbij maken wij actueel nieuws uit Den Haag. Mijn doel is om het nieuws wat luchtiger en vrolijker te maken. Af en toe een lichter onderwerp zodat het leuk blijft voor iedereen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.