Coronacrisis raakt Bollenstreek hard 

Coronacrisis raakt Bollenstreek hard 

Lisse – De Economic Board (EBDB) heeft het vervolgrapport ´de effecten van de coronacrisis op de Duin- en Bollentreek’ gepubliceerd. Het eerste rapport over de effecten van deze pandemie verscheen in het midden van de lockdown, in april, en wordt in het vervolgrapport omschreven als ‘de fase van de noodhulp: redden wat te redden viel en zorgen voor stabilisatie.
Het vervolgrapport omvat informatie over de tweede fase, waarin ‘wederopbouw nog niet mogelijk is, maar er wel tijd is om na te denken over wat hersteld kan worden en wat versnelling of versterking behoeft’, aldus het rapport. En die liegt er niet om. De Duin- en Bollenstreek is zwaar getroffen, veel zwaarder dan de meeste andere regio’s.  

Twee belangrijke sectoren in de regio, toerisme en bollenteelt, zijn flink geraakt. In het voorjaar was de bollenteelt, bollenhandel en sierteelt in een lastig pakket, maar gelukkig herstellen de internationale afzetmarkten zich sneller dan verwacht. Qua omzet zal 2020 tegenvallen, maar er wordt verwacht dat de sector als geheel overeind blijft. Hetzelfde kan niet met zekerheid worden gezegd over de meeste horecaondernemingen. Het toerisme is erg hard getroffen. Door het ontbreken van toeristen voor de bloementeelt, Keukenhof en Formule1 loopt de streek veel inkomsten mis. Ook geld er: des te dichter bij Schiphol, des te harder men geraakt wordt door het ontbrekende vliegverkeer. Een goed herstel voor het toerisme wordt pas diep in 2021 verwacht. 

Lars Flinkerbusch, directeur EDBD hamert flink op het niet alleen focussen op het herstel, maar ook op het zorgen voor een economische vernieuwing in de streek. Jezelf economisch aanpassen aan het nieuwe normaal. Hij wil dat men gaat investeren in innovatieve en kansrijke projecten. Hij ziet het rapport dan ook als vertrekpunt om te gaan werken aan de vernieuwing van de regionale economie, en zo vernieuwend het nieuwe jaar in te gaan.  

 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *