6 miljoen uitgetrokken voor woningbouw Alkmaar 

6 miljoen uitgetrokken voor woningbouw Alkmaar 

ALKMAAR – Kajsa Ollongren (Minister van Binnenlandse Zaken) heeft bekendgemaakt welke woningbouwprojecten een financiële bijdrage vanuit de Woningbouwimpuls toegezegd zullen krijgen. Zo is er 6 miljoen uitgetrokken voor onder andere het project Overstad dat al sinds 2011 gaande is in Alkmaar. 

Over de Woningbouwimpuls 

Anno 2019 heeft het kabinet miljard euro apart gezet voor de Woningbouwimpuls. Met dit geld wil het kabinet bijdragen aan de bouw van 65.000 woningen door heel Nederland. Dit lijkt veel, maar is in vergelijking met de bouwopgave voor 2030 slechts een goed begin. Op papier moeten er namelijk in 2030 zo’n 900.000 nieuwe woningen uit de grond gestampt zijn in verband met de verwachtte groei van de populatie. De eerste 290 miljoen euro van de impuls zal bijdragen aan 51.000 woningen. In oktober zal er nog een kans zijn voor gemeenten om projecten in te dienen voor een bijdrage uit de woningimpuls.  

De projecten die in aanmerking komen voor een financiële bijdrage zijn projecten die zonder dit geld niet van de grond kunnen komen in verband met een publiek financieel tekort.  

Woningprojecten Alkmaar 

De 6 miljoen euro uit de Woningbouwimpuls zal, gepaard met een investering van 7,5 miljoen euro door de Alkmaarse gemeente zelf, uitgaan naar de bouw van ca. duizend nieuwe woningen in Alkmaar. Hiervan zal 61% in het betaalbare segment vallen aangezien daar een groot tekort aan is. Op eigen (gemeentelijke) grond zullen er zo’n 350 nieuwe woningen gebouwd worden. De resterende 650 komen op particulier terrein. Ook gaat er geld uit naar het verbeteren van wandelen en fietsen in Alkmaar. Dit komt onder andere in de vorm van twee langzaam verkeer bruggen. Gemeente Alkmaar streeft ernaar om anno 2030 deze plannen volledig te hebben gerealiseerd, en aanvullingen voor het budget te vinden in bijvoorbeeld investeringen van particuliere ontwikkelaars, subsidies van andere overheden of door een opname in de meerjarenbegroting van de gemeente. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *