Alkmaar verenigd tegen eenzaamheid

Alkmaar verenigd tegen eenzaamheid

Bij het van start gaan van de Week tegen Eenzaamheid hebben een aantal Alkmaarse organisaties de handen ineengeslagen om eenzaamheid te verminderen. Er zullen in deze week (1 tot en met 8 oktober) door het hele land veel speciale activiteiten plaatsvinden. Dit gebeurt om aandacht te vragen voor het landelijke probleem betreffende eenzaamheid.  

Ondanks het feit dat eenzaamheid iets is van alle tijden, wordt het de laatste jaren als een groeiend maatschappelijk probleem gezien. In Alkmaar wordt er onder de inwoners van 19 jaar en ouder, door 43% eenzaamheid ervaren. Hoewel dit in zeer verschillende mate is, vinden verschillende Alkmaarse organisaties dat ook zij hun steentje kunnen bijdragen. Er is een coalitie gevormd om aandacht te vragen voor het onderwerp. Tot deze coalitie behoren: Gemeente Alkmaar, Bibliotheek KennemerwaardArtiance, RCO De Hoofdzaak, Humanitas, MEE & de Wering, Samen Ouder Worden, steunpunt Eenzaamheid Alkmaar en Evean. 

De organisaties hebben het doel het taboe die rust op eenzaamheid te doorbreken en de maatschappelijke betrokkenheid en kennis voor eenzaamheid te vergroten. Wethouder Robert te Beest: ”Eenzaamheid speelt altijd maar is nu in deze tijden nog duidelijker en van alle leeftijden. We willen hier in Alkmaar iets aan doen, gezamenlijk!”

Tegelijk met de kersverse coalitie tegen eenzaamheid is het Steunpunt Eenzaamheid Alkmaar officieel van start gegaan. De manier en mate waarop eenzaamheid wordt ervaren verschilt namelijk erg van persoon tot persoon. Je kan zelf het beste bepalen wat voor hulp je kunt gebruiken om die eenzaamheid te doorbreken. De ambassadeurs van het Steunpunt Eenzaamheid (bestaande uit professionals en ervaren vrijwilligers) zijn er om je te helpen met onder andere; adviezen, steun en in sommige gevallen doorverwijzingen.  

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *