Reguliere zorg afgeschaald door tweede coronagolf 

Reguliere zorg afgeschaald door tweede coronagolf 

Foto: Caroline Swart

Geschreven op 10 oktober 2020
Alkmaar- Het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar en het Dijklander Ziekenhuis zijn de reguliere zorg aan het afschalen om plaats te maken voor Covid-19 patiënten. De ziekenhuizen zijn genoodzaakt om niet-urgente afspraken en operaties uit te stellen.  

In verband met het covid-19 virus worden onder andere in het Noordwest ziekenhuis niet-urgente afspraken teruggeschroefd. Denk hierbij aan Het gaat om planbare zorg zonder spoed, zoals . Onder deze planbare zorg zonder spoed vallen kleine medische ingrepen en orthopedische ingrepen. Een woordvoerder van het Noordwest Ziekenhuis laat weten dat alle (semi) spoed zorg,  en oncologische zorg en planbare zorg die niet afgeschaald hoeft te worden zullen doorgaan.

“Momenteel liggen er op de kliniek van het Noordwest Ziekenhuis 22 Covid-19 patiënten en 9 verdachte patiënten. Ik weet niet hoeveel er hiervan op de ic liggen”, aldus Caroline Swart Unithoofd hart-long centrum. Voor corona patiënten gelden dezelfde isolatie maatregelen als voor patiënten op de IC. Swart: “Juist dit maakt de verpleging zwaar.” Uit een artikel van het Noord-Hollands Dagblad bleek dat er in het Dijklander Ziekenhuis negentien corona patiënten liggen. Het Dijklander Ziekenhuis laat volgens een woordvoerder weten dat er daarvan drie op de IC liggen. Het ziekenhuis geeft aan verder niet bereikbaar te zijn voor commentaar of verklaringen.

De rijksoverheid wil dat elk ziekenhuis bedden vrijmaakt met het oog op de tweede coronagolf. In het Noordwest gaat het om twintig bedden, bij het Dijklander is dat aantal niet bekend. Tijdens de eerste golf werden in het Noordwest alle afspraken zonder spoed geannuleerd. Nu bekijken beide ziekenhuizen naar de ontwikkelingen van het virus. Ze hebben afgesproken dat ze gaan afschalen tot maximaal 20 procent%. Mocht het aantal besmettingen gigantisch oplopen, dan zal er opnieuw gekeken worden naar de afschaling. Het Dijklander Ziekenhuis geeft aan dat de regionale afschaling van 20 procent% bij hen niet klopt. Het ziekenhuis laat weten dat de reguliere zorg vooralsnog doorgaat en dat zij het per dag bekijken aldus een woordvoerder van de communicatieafdeling van het ziekenhuis.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *