Campagne ‘Praat, Vraag, Luister’ is van start gegaan

Campagne ‘Praat, Vraag, Luister’ is van start gegaan

Heiloo – Hoorn is de campagne ‘Praat, Vraag, Luister’ gestart. De gemeente Hoorn, GGD Hollands Noorden en GGZ Noord Holland-Noord wil binnen de aanpak van zelfmoordpreventie een breed publiek bewust maken van een helpende rol die zij hebben voor mensen met psychische problemen. 

Het doel van de campagne is minder zelfmoord, en pogingen, maar ook om het taboe op psychische problemen doorbreken en het organiseren van betere doorverwijzingen. De aanpak is gericht op het trainen van professionals en maatschappelijk betrokken inwoners die juist buiten de zorg staan. Die laatste doelgroep heeft een belangrijke positie als het gaat om zelfmoordpreventie 

De coronacrisis leidt tot veel stress bij zowel jongeren als ouderen: Behoud ik mijn baan, kan ik mijn huis nog wel betalen, maar ook het gemis van bezoek van vrienden of familie. Zonder dat het een ander opvalt raken mensen geïsoleerd met alle gevolgen van dien.” Vertelt wethouder Marjon van der Ven. Nu het weer winter wordt, de maanden waarin de meeste zelfmoorden plaatsvinden, is deze campagne nog belangrijker. 

 “Zelfmoordgedachten komen voor in alle lagen in onze samenleving. De weg naar professionele hulp is voor velen een hoge drempel. Daarom zetten we in Hoorn en West-Friesland in op alle inwoners. Iedereen kan signalen leren herkennen en een gesprek starten. Daarnaast werken wij hard aan het opzetten van een groot netwerk van organisaties en geïnteresseerden te vormen om trainingen te faciliteren en kennis te delen”, vertellen projectleiders Anna de Haan en Marijke Vellekoop op de site van gemeente Hoorn. 

In 2018 pleegden 65 mensen in Noord-Holland Noord zelfmoord en waren er 31, geregistreerde, pogingen in Hoorn. 1 op de 5 jongeren denkt wel eens aan zelfmoord, en mannen van middelbare leeftijd hebben vaker depressieve gedachten dan andere mannen. Toch is er een taboe als het gaat om psychische problemen. Mensen praten er niet over. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *