Campagne ‘Hier met je peuk’ in Heerhugowaard

Campagne ‘Hier met je peuk’ in Heerhugowaard

Heiloo – Gemeente Heerhugowaard start in samenwerking met Schoner Noord-Holland een campagne tegen afval van sigarettenpeuken. Met deze campagne wordt gewerkt aan bewustwording en gedragsverandering onder rokers, peuken horen niet op de grond.  

Tijdens de recente World Cleanup Day bestond het zwerfafval voor het grootste gedeelte uit peuken. Zwerfpeuken bevatten veel giftige stoffen en metalen die schadelijk zijn voor de natuur. Filters bevatten microplastics die niet verteren. Toch is er ook kritiek op deze actie, het zou namelijk in strijd zijn met het internationale anti-rookverdrag die ook Nederland heeft getekend.  

Hans Jansen, persvoorlichter gemeente Heerhugowaard, vertelt dat de gemeente eigenlijk niks aan deze actie doet “Schoner Noord-Holland gaat bij scholen en op straat staan om mensen te bereiken.” Zelf snapt Jansen de kritiek ook niet “de gemeente doet ook mee aan de nationale campagne waarin mensen voor een maand stoppen met roken, maar mensen roken nu eenmaal en de zwerfpeuken zijn echt een probleem.” Eén peuk vergiftigt namelijk maar liefst acht liter grondwater en blijft zo’n twaalf jaar in de natuur achter, volgens wetenschappers van de San Diego University.  

De campagne Hier met je Peuk loopt in oktober, een maand waarin veel aandacht is voor de effecten van roken. Bewustwording wordt gecreëerd door middel van doelgroepcampagnes, informatiefilms en via social media.  De actie wordt verder aangevuld met het inzetten van ‘promotionele activiteiten’ waaronder een speciale peukenbak.  Behalve Langedijk en Heerhugowaard sluiten ook de gemeenten Koggenland en Opmeer zich aan bij de actie. 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *