Discussies vanwege nieuw voetbalcomplex

Discussies vanwege nieuw voetbalcomplex

Alkmaar – Er komt een nieuw voetbalcomplex in Egmond aan den Hoef. Op dit complex zullen de drie voetbalclubs van Egmond spelen. De Gemeenteraad van Bergen heeft op 29 september definitief voor de locatie aan de Egmonderstraatweg gekozen.   

 Al jaren speelt er een discussie over de locatie van een nieuw voetbalcomplex in Egmond. De voetbalclubs hebben hun oog op het bollenveld aan de Egmonderstraatweg gericht, maar daar tegenover staan tientallen omwonende die geen voetbalveld voor de deur willen hebben. Vorig jaar was het bestemmingsplan door de bestuursrechter vernietigt. Er was niet genoeg rekening gehouden met de omgeving en het stikstofproblematiek.   

De voetbalclubs Egmondia, Zeevogels en Sint Adelbert zullen gefuseerd worden en onder één naam spelen, zegt Rob Aelbers, voorzitter van Sint Adelbert. Klaas Valkering, wethouder van gemeente Bergen, zegt: “De huidige drie voetbalverenigingen zijn als gevolg van de in onze gemeente voorkomende vergrijzing zelfstandig niet in staat de volwaardigheid van hun verenigingen voor de toekomst te garanderen.” Ook zegt Valkering dat de Egmonderstraatweg de enige locatie uit de locatiestudie is die aan alle voorwaarden voldeed. 

Als de Raad van State het bestemmingsplan goedgekeurd heeft zal de omgeving voor de bewoners veel veranderen. “Daarom is er voor gekozen om de voetbalvelden op te laten gaan in het landschap door de duinen als het ware door te trekken langs de Egmonderstraatweg. Zo kijken omwonenden straks niet uit over een voetbalveld maar een mooi duinlandschap”, zegt Valkering. 

De werkgroep ‘Geen Ballen Maar Bollen’ is tegen het voetbalcomplex aan de Egmonderstraatweg, omdat het het aanzien van de toegang naar Egmond aan Zee en Egmond aan den Hoef zal schaden. Ook is het een uniek stukje landschap. Het sportcomplex zal overlast veroorzaken in de vorm van extra verkeer, licht en geluid. Het zou naast het Natura 2000 gebied, de Noord Hollandse Duinen komen te liggen en overlast voor het fauna veroorzaken. Er is een goed alternatief, zegt de woordvoerder van ‘Geen Ballen Maar Bollen’, Cyril Wullems. 

Volgens Wullems zou een betere locatie het huidige voetbalcomplex aan de Hogedijk zijn, waar vv Zeevogels speelt. Hij zegt dat de gemeente van Bergen er vanuit gaat dat de fusievereniging over vijf velden moet beschikken, maar dat is volgens Wullems niet juist. “Als men een half veld zou aanleggen voor de jeugd onder de 9 ( die spelen op maximaal een half veld) dan zijn daarnaast nog maar 4 volledige velden nodig.”  

Cornel van Schagen, bollenkweker in gemeente Bergen en voorzitter koninklijke algemene vereniging bloemencultuur van regio Kennemerland, vindt de locatie van het nieuwe voetbalcomplex aan de Egmonderstraatweg ook geen goed idee en vindt ook dat de locatie waar de Zeevogels nu spelen een beter idee is. Er zouden veel minder kosten gemaakt worden bij de verbouwing van dit voetbalveld. Ook zegt van Schagen: “De nieuwe locatie moet 7 miljoen euro gaan kosten om dat in te richten voor die drie voetbalclubs, dat geld had veel beter besteed kunnen worden.”  

“Of het voetbalcomplex toch aan de Egmonderstraatweg gaat komen is nog maar de vraag. Er zullen meerdere mensen beroep instellen bij de Raad van State en dat is voor de gemeente zeker nog geen gelopen race”, zegt Wullems 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *