Alkmaar ontzet getoond in film

Alkmaar ontzet getoond in film

ALKMAAR – Alkmaar ontzet werd dit jaar gevierd op een andere manier dan normaal; er werd een korte film uitgebracht met oude beelden van Alkmaar ontzet. De beelden komen uit 1935-1939 en komen van de website ‘Open Beelden’. 

Alkmaar versloeg de Spanjaarden in 1573 tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Jaarlijks wordt dit op 8 oktober gevierd door en voor de Alkmaarders met optochten en feesten. Op de beelden van de film zie je hoe Alkmaar tijdens de oorlog alsnog Alkmaar ontzet viert, mét de optochten. “Het Regionaal Archief Alkmaar had deze beelden zelf niet in bezit. Daarom vonden ze het interessanter en leuker om hiervan een korte film te maken”, zegt Marc Alphenaarverantwoordelijke voor de sociale media en het filmmateriaal van Het Regionaal Archief Alkmaar. Het Regionaal Archief Alkmaar kreeg de beelden van de website ‘Open Beelden’.

Alphenaar kwam met het idee om de korte film te maken. Elk jaar probeert Het Regionaal Archief Alkmaar met iets nieuws te komen voor Alkmaars ontzet en actiever te zijn op hun sociale media. Dit jaar werd het ontzet anders gevierd door het coronavirus. Alphenaar vindt dat de historische film niet echt een vervanging is voor de optocht maar dat deze historische beelden voor velen ook interessant kunnen zijn.  

De korte film werd geplaatst op Facebook en op YouTube. Alphenaar had gehoopt op meer reacties en likes maar hij verwachtte het niet; “Op 8 oktober werden er veel berichten op sociale media geplaatst, hierdoor zie je dat individuele berichten minder reacties krijgen”. 

Een linkje naar de YouTube video: https://youtu.be/GyL0ByZuvss  

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *