Alkmaar opent genderinclusieve toiletten

Alkmaar opent genderinclusieve toiletten

ALKMAAR – Gemeente Alkmaar heeft zijn eerste genderinclusieve toiletten geopend in de publiekshal van het stadskantoor. De gemeente wil dat iedereen ongeacht zijn of haar seksuele oriëntatie en/of etniciteit, geaccepteerd wordt.

Genderinclusieve toiletten zijn toiletten zonder een vrouwen of mannen label. Deze toiletten zijn voor iedereen toegankelijk zodat transgender, non-binaire en genderqueere personen, geen keuze hoeven te maken tussen het mannen- of vrouwen-toilet.

De gemeente heeft bewust gekozen om de eerste genderinclusieve toiletten in de publiekshal van het stadskantoor te plaatsen. Volgens Christa Dekker, eindredacteur stadskrant en communicatieadviseur bij gemeente Alkmaar, is het het eenvoudigst om de toiletten in het stadskantoor te realiseren. De gemeente wil eerst de reacties van de Alkmaarders weten voordat ze meer genderinclusieve toiletten gaat plaatsen.

Sietske Jongebloet, een heteroseksuele vrouw van 74 jaar, heeft “geen moeite met genderneutraal, ook niet met de verschillen tussen mannen en vrouwen toiletten”. Jongebloet vindt dat de genderinclusieve toiletten bij deze tijd horen en dat er daarom ook zeker meer geopend mogen worden in Alkmaar.

Jeanne de Rooij, een heteroseksuele vrouw van 72 jaar, voelt zich in tegenstelling tot Jongebloet, niet prettig bij het idee van genderinclusieve toiletten: “Vrouwen hebben meer tijd nodig op de wc en willen graag nog bijkletsen. Dit kan ongemakkelijk worden wanneer er ook mannen naar dezelfde wc gaan”.

Justin Bais, een homoseksuele man van 35 jaar, vindt het juist goed dat de verschillen tussen man en vrouw verkleind worden. “Ik kan me voorstellen dat iemand als transgender, non-binair of genderqueer, zich ongemakkelijk voelt bij het kiezen tussen een vrouwen- of mannen-toilet”. Bais zegt dat “bestaande toiletten voor iedereen toegankelijk moeten zijn”. Hij is het eens met Alkmaars keuze om genderinclusieve toiletten te openen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *