Actie ‘zon op daken’ in volle gang ondanks begrotingstekort

Actie ‘zon op daken’ in volle gang ondanks begrotingstekort

Alkmaar – Ondanks een begrotingstekort, houden gemeentes Heerhugowaard en Langedijk de actie ‘zon op daken’ vol. De actie ‘zon op daken’ is een initiatief vanuit beide gemeentes om burgers goedkoop van zonnepanelen te voorzien. Echter presenteren beide gemeenten een fors tekort in hun begroting voor 2021, voor Langedijk is dit tekort 1,2 miljoen en voor Heerhugowaard zelfs 5,3 miljoen. 

Hoewel beide gemeentes tegen een fors tekort in de begroting aankijken, gaan de plannen voor de actie ‘zon op daken’ gewoon door. De gemeente Heerhugowaard wilde niet uitweiden over het financiële aspect van deze actie. De bezuinigingen worden dus hoogstwaarschijnlijk op andere terreinen gezocht. 

De actie ‘zon op daken’ is in de week van 12 oktober in de gemeentes Heerhugowaard en Langedijk van start gegaan. De actie biedt inwoners de kans om voordelig zonnepanelen op hun daken te laten installeren. Deelnemers van de actie kunnen hierbij ook rekenen op teruggave van de btw. De gemeentes zijn de actie gestart, omdat zij streven naar een schone en duurzame toekomst, voor de uiteindelijke gefuseerde gemeente Dijk & Waad. 

Tijdens het presenteren van de begroting voor 2021 op donderdag 15 oktober, bleek dat beide gemeentes zich kunnen opmaken voor een fors tekort in het nieuwe jaar. Langedijk kijkt aan tegen een tekort van 1,2 miljoen euro, en gemeente Heerhugowaard moet zich opmaken voor een tekort van ruim 5,3 miljoen. De schuld van het tekort wordt gelegd bij de kosten voor de jeugdzorg en de WMO. Bovendien helpen de coronacrisis en de kosten die nu al voor de fusie moeten worden gemaakt ook niet mee voor de begroting. 

Aangezien de gemeentes per 1 januari 2022 gaan fuseren, hebben de colleges van beide fusiepartners besloten gezamenlijk de tekorten te gaan bestrijden. Tegenover het Noord-Hollands Dagblad laat Jasper Nieuwenhuizen, wethouder financiën van Langedijk, weten dat de colleges voornamelijk zullen bezuinigen op sociaal domein en de openbare ruimte. Bert Fintelman, wethouder financiën Heerhugowaard, laat in hetzelfde bericht weten dat het Rijk met meer middelen over de brug moet komen. ‘Anders krijg je verdringing op andere terreinen. Dan moet er wellicht een dorpshuis dicht.’, aldus Fintelman tegenover het Noord-Hollands Dagblad. 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *